JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye problemer for Storberget

Fengselsansatte og tollere krever høyere lønn etter at politiets avtale om arbeidsbestemmelser gikk i boks torsdag.

– Når man gir unntak fra arbeidsmiljølovens regler, skal det kompenseres, sa justisminister Knut Storberget (Ap) etter at den nye avtalen om politiets overtidsbestemmelser gikk i boks torsdag.

Politiet må fremdeles leve med flere unntak fra arbeidsmiljøloven, men får opptil 40.000 kroner i årlig lønnsøkning. Nå krever flere yrkesgrupper sitt, melder TV 2.

– Vil fråtse

– Jeg mener statsråden har åpnet en dør og invitert oss inn til et rom med dekket bord. Der skal også vi være med og fråtse, sier Knut Are Svenkerud, forbundsleder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY).

Svenkerud representerer 1.400 fengselsansatte som har lignende arbeidstider som politiet. Han forventer at også kriminalomsorgen vil få kompensasjon for unntak fra arbeidsmiljøloven.

Norsk Tollerforbund, som har 1.600 medlemmer, krever også at regjeringen nå behandler yrkesgruppene likt.

Kommenterer ikke kravet

Justisminister Knut Storberget er på ferie og kan ikke kommentere kravene. Og hos Justisdepartementet får NTB opplyst at det er Fornyings- og administrasjonsdepartementet som behandler lønns- og arbeidsmiljøforhandlinger i staten.

Men heller ikke Fornyings- og administrasjonsdepartementet vil kommentere kravet fra fengselsansatte og tollere.

– Det er helt umulig for meg å si om det er et rimelig krav og om det vil bli innfridd, sier fungerende informasjonssjef i departementet, Ragnvald Berggrav.

Han presiserer at han ikke har hatt tid til å sette seg skikkelig inn i saken.

Kan bli overtidsnekt

De fengselsansatte vurderer å gjøre som politiet, og truer med overtidsnekt dersom kravene om økt lønn ikke blir innfridd. Da kan det bli kaotisk i norske fengsler.

– Vi vil opplyse våre medlemmer om muligheten til å søke fritak fra overtid. Jeg tror heller ikke tjenestemennene vil være så villige til å bytte vakter, slik som de gjør i dag. Konsekvensen av dette kan bli at justisministerens ambisjon om fjerne soningskøen ryker i denne stortingsperioden, sier Svenkerud. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse