JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gode tider – også for innvandrere?

Det er gode tider med rekordlav arbeidsledighet. Dette har også innvandrere og deres etterkommere nytt godt av. Men det er store variasjoner.

Innvandrere med lang botid og etterkommerne gjør det bedre enn de som har innvandret selv, skriver Gunnlaug Daugstad i Statistisk sentralbyrå i sin rapport om innvandrere.

På tross av at det ikke har vært regulær arbeidsinnvandring i Norge på 30 år, gir innvandringen til Norge et betydelig bidrag til sysselsettingen. Høsten 2006 var det 181.000 sysselsatte personer som selv hadde innvandret til Norge, noe som tilsvarer 7,6 prosent av alle sysselsatte. Likevel er arbeidsledigheten blant ikke-vestlige innvandrere betydelig høyere enn for befolkningen ellers.

Tre ganger så høy arbeidsledighet

Den registrerte arbeidsledigheten blant innvandrere gikk ned fra 8,3 prosent i 4. kvartal 2005 til 6,1 prosent på samme tid 2006. I hele befolkningen er tilsvarende tall 3,0 og 2,1 prosent. Fortsatt har altså innvandrere en registrert arbeidsledighet som er tre ganger så høy som for hele befolkningen. Nivåforskjellen har vært nokså stabil, og skyldes til dels at innvandrere er en gruppe med relativt mange nykommere på arbeidsmarkedet, slik at andelen arbeidstakere blir lavere enn i befolkningen for øvrig – også i perioder med lav ledighet.

De aller fleste ikke-vestlige innvandrerne jobber innenfor privat sektor, og 40 prosent av arbeidstakerne i rengjøringsvirksomheter er innvandrere. Hotell og restaurant er den nest største sektoren med 22 prosent innvandrere. Også formidling og utleie av arbeidskraft hadde en høy andel på 17 prosent.

Afrika på topp

Ledigheten er høyest blant afrikanske innvandrere, med drøyt 13 prosent, mens tilsvarende tall er 8 for Asia. Innvandrere fra Øst-Europa utenom EU hadde en ledighet på 7 prosent, mens landene i øst innenfor EU nesten følger landsgjennomsnittet med 2,7 prosent ledige.

Pakistanske kvinner trekker snittet ned. Her er det bare 29 prosent som er sysselsatt, mens mennene ligger på 62 prosent. Dette mønsteret går også igjen blant innvandrere fra Tyrkia og Marokko.

Innvandrerungdom i arbeid

Etterkommerne gjør det svært bra på arbeidsmarkedet. De er foreløpig en ung gruppe hvor de eldste så vidt har fylt 30. Her er sysselsettingen nesten på linje med resten av befolkningen. I gruppen 20-24 år er 69 prosent sysselsatt, noe som er 12 prosent over førstegangsinnvandrere i samme aldersgruppe, og bare 4 prosent lavere enn for alle i denne aldersgruppen.

.

Annonse
Annonse