JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EFS etterlyser tiltak fra svenskene

Den europeiske faglige samorganisasjonen (EFS) er skuffet over at svenskene ikke løfter fram det sosiale Europa når de nå overtar formannskapet i EU.

linesch@lo-media.no

- Den sosiale dimensjonen ser ikke ut til å være tilstede blant svenskenes prioriteringer, beklager John Monks, generalsekretær i EFS.

Topp tre

EFS etterlyser flere grep fra svenskene, og for det første flere tiltak for å få arbeidsmarkedet på rett kjøl igjen selv om finanskrisen fortsatt truer. EFS mener det også er viktig å få den irske folkeavstemningen til å gå i positiv favør, og som følge av det få gjennomslag for Lisboatraktaten. Når den er på plass må alle europeiske institusjoner sette "full sysselsetting" og solidaritet øverst på sin agenda, mener EFS. Den tredje utfordringen er håndteringen av klimaendringene. - Tiden er inne for å investere og støtte innovasjon, forskning og utvikling i grønn teknologi, og beholde høy kvalitet i offentlig sektor og se til at ansatte får nødvendige kvalifikasjoner til å møte morgendagens økonomi med lave karbondioksidutslipp, mener EFS.

Se på dommer på nytt

I uttalelsen EFS etterlyses initiativ for å se på blant annet Vaxholmkonflikten, som medførte at faglige rettigheter må underlegges det indre markedets regler om kapitalens frie bevegelse. Monsk advarer at motstanden i fagbevegelsen vil øke mot det indre markedet som følge av slike dommer.

Krever også kortsiktige tiltak

Under et uformelt møte mellom arbeidsmarkedsministerne i Jönköping i forrige uke kritiserte EFS-leder Wanja Lundby-Wedin EUs regjeringer for å ha gjort for lite for å demme opp mot finanskrisens konsekvenser for arbeidsmarkedet. EFS har lenge krevd en sterkere koordinert tiltaksplan for hvordan EU skal komme seg ut av krisen og redde jobber. Lundby-Wedin benyttet anledningen til å minne om EFS forslag "New Social Deal" med investering i videreutdanning, satsing på allmennnyttige tjenester og skape nye jobber ved hjelp av innovasjon innen grønn teknologi. EFS fastholder forslaget, men etterlyser også flere kortsiktige tiltak for å hjelpe de mange millioner arbeidsløse i Europa.

Annonse

Flere saker

Annonse