JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte og distriktene utsatt

En fersk utredning viser at EUs postdirektiv vil gå hardt ut over posttjenesten i distriktene og de ansatte i Posten.

Tidligere i år bestilte regjeringen en ny utredning om postdirektivets konsekvenser for næringslivet og de ansatte i Posten. Utredningen viser at postdirektivet vil få betydelige konsekvenser for de ansatte i Posten og for bedrifter og folk i distriktene.

– Det vil rett og slett bli dyrere å sende post til distriktene enn i sentrale strøk. I tillegg viser rapporten til enkelte andre land hvor direktivet har ført til press på lønn og arbeidsvilkår for de ansatte, sier statssekretær Guri Størvold (Sp) i Samferdselsdepartementet til NTB.

Ute på høring

Direktivet vil pålegge Norge å innføre fri konkurranse for brev også under 50 gram, slik det i dag er for større pakker. Postdirektivet skal etter planen innføres i EØS-området innen 2011, men flere land har bedt om utsettelse.

Utredningen skal nå sendes på høring før regjeringen tar en endelig beslutning i saken.

– Det er mange som har sterke meninger om postdirektivet, og det er viktig at vi får sett på alle innspillene. Dette vil ta tid, men det er realistisk at regjeringen i løpet av høsten vil ta stilling til om Norge skal akseptere å ta inn direktivet eller ikke. Nå er det viktig å veie ulempene opp mot fordelene, sier Størvold.

Den ferske utredningen kommer i tillegg til en rapport som ble sendt på høring i mars i år.

Kan bli veto

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) har tidligere gått ut og sagt at hun er åpen for å bruke reservasjonsretten dersom det viser seg at postdirektivet får store konsekvenser.

– Vil dette bli aktuelt nå?

– En del av problemene postdirektivet gir oss, kan vi kjøpe oss fri fra gjennom å bevilge penger over statsbudsjettet. Hvis man ikke er villig til å bruke statsbudsjettet til å kjøpe de ulønnsomme tjenestene fra Posten, vil dette få langt større konsekvenser for posttilbudet i landet enn det disse rapportene viser, sier Størvold.

Ikke overrasket

Forbundsleder i LO-forbundet Postkom, Odd Christian Øverland, er ikke overrasket over at postdirektivet vil få store konsekvenser for distriktene.

– Norges befolkning er konsentrert rundt de største byene, og er ellers spredt i resten av landet. Konklusjonen på utredningen kommer veldig selvsagt og naturlig for meg. Nå må norske politikere sette seg ned å analysere mye nedre enn det de har gjort til nå. Det finnes ikke fornuftig å innføre dette direktivet i Norge, sier Øverland til NTB. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse