JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Mer demokrati med mindretall

Lars Sponheim ønsker seg en mindretallsregjering etter valget. – Det gir mer demokrati, fordi avgjørelsene ikke blir tatt i lukkede rom, sier han.

– Hvis de rødgrønne mister flertallet i Stortinget, vil det være flertall for en annen politikk på mange viktige områder. Det arbeider jeg for, sier Venstre-lederen.

Han mener det er mulig å få til en regjering av KrF, Høyre og Venstre etter valget hvis de tre partiene samlet blir større enn Fremskrittspartiet. For sin egen del er han ikke opptatt av å delta i en ny regjering.

Venstre har et bedre utgangspunkt nå enn ved de siste valgene, mener Sponheim, som håper på en oppslutning godt over 7 prosent og en Venstre-gruppe på 12-13 representanter i Stortinget.

Maler og svarer

Lars Sponheim er bonde på gården hjemme i Ulvik i Hardanger når Stortinget har ferie. I sommer har han malt det nye sauefjøset som skal gi muligheter til å utvide driften til 180 vinterfôrede sauer.

Men partilederen har ikke fått mye fri fra politikken hittil. Mediene har nærmeste stått i kø for å få intervjuer og kommentarer.

– Jeg har hatt 10-15 henvendelser daglig, så det har blitt mye maling på mobiltelefonen, sier Sponheim.

Hovedsaker

Venstres hovedsak ved dette som ved mange tidligere valg, er miljøspørsmål.

– Vi må komme fram til et samfunn betydelig mindre basert på fossile utslipp enn i dag. Vi har ikke noen tid å miste på den veien, sier Sponheim.

– Miljø og klima har vel ikke vært noen vinnersak i forhold til velgerne?

– Det har ikke vært det ved tidligere valg. Men vi i Venstre setter oss heller ikke ned og spør hva vi skal mene for å få mange velgere. Vi har holdt fast ved at miljø og klima er viktig, og vi tror at det må komme et valg der dette også blir viktig for velgerne.

Sponheim snakker også varmt om å satse på kunnskap og forskning som skal gi grunnlag for ny satsning i næringslivet. En tredje hovedsak for partiet er sikring av velferdssamfunnet.

– Dessuten ser jeg at spørsmål om overvåking og personvern er blitt mer aktuelt. Det ser ut til at folk er litt mer opptatt av det som skjer på dette området. Venstre har alltid vært personvernpartiet, så dette kan bli en viktig sak i valgkampen.

Større kommuner

Sponheim har tidligere tatt til orde for en kraftig reduksjon i antallet kommuner. Han har ikke fått mange negative reaksjoner på dette utspillet, forsikrer han.

– Hovedbegrunnelsen er at vi vil sette kommunene i stand til å ta på seg flere oppgaver. For oss er dette en demokratireform. I løses om lag 40 prosent av de offentlige oppgavene i kommunene. Gjennom en reform bør vi komme opp i 50 prosent, og målet er 60 prosent. Da blir vi et virkelig desentralisert demokrati, sier Sponheim, som tror det er en holdningsendring i gang, der stadig flere innser at det trengs større kommuner.

Regjeringsvalg

Sponheim har på ingen måte oppgitt håpet om en ny trepartikoalisjon, selv om meningsmålingene ikke har vært særlig oppmuntrende for dette alternativet.

– Hvis de rødgrønne mister flertallet, tror jeg Jens Stoltenberg (Ap) vil klamre seg til makten, men kaste ut sine nåværende partnere. Da kan han regjere til han blir felt av et flertall i Stortinget. Det er viktig at KrF, Venstre og Høyre blir større enn Fremskrittspartiet. Da tror jeg KrF og Venstre kan få med seg Høyre på å bygge et mindretallsalternativ og danne regjering, sier Sponheim.

– Stort Frp hjelper Ap

Han er klar på at Frp kan blokkere en slik regjeringsdannelse, men det vil da øke sjansen for at Stoltenberg får fortsette.

– Den beste garantien for fortsatt Stoltenberg-regjering er derfor et stort Frp, sier Venstre-lederen.

Hvilken rolle han selv kan spille i en eventuell trepartiregjering, har han et avslappet forhold til:

– Etter så mange år i politikken og til sammen seks og et halvt år som statsråd har jeg ingen personlige ambisjoner. Jeg trives veldig godt i Stortinget, og vil ikke være misfornøyd hvis mitt videre politiske liv fortsetter der. Men jeg vil gjerne se Venstre i regjeringen, sier partilederen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse