JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Deponering må på plass

Norge skal være et foregangsland på rensing av gass, og derfor må CO2-deponering raskt være i orden, krever LO-leder Roar Flåthen etter at det ble kjent at klimagassen som fanges på Mongstad slippes rett ut.

I dag møttes Bellonas leder Frederic Hauge og LO-leder Roar Flåthen for en gjennomgang av LOs nye klimastrategiske plan. Problemene knyttet til pilotrenseanlegget på gasskraftverket på Mongstad var blant diskusjonstemaene.

Pådrivere

– Vi var begge sterke pådrivere for Mongstad-prosjektet, og det er utrolig viktig at det blir vellykket. Det må renses, og det må deponeres, sier Roar Flåthen. Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) opplyste til Aftenposten i dag at det blir for dyrt å deponere CO2-gassen som testanlegget fanger. Dermed slippes den forurensende gassen rett ut i atmosfæren. Norge skal kompensere for dette ved å kjøpe kvoter i utlandet. Både opposisjonspolitikere og Natur og Ungdom har stilt seg tvilende til om man nå kan se det som realistisk at rensing med deponering er på plass når Mongstad er i full drift i 2014, slik regjeringen har lovet.

Varig løsning

Bellona og LO står sammen om kravet om at de nødvendige investeringene gjøres for å bygge den rørledningen som skal frakte gassen ut til deponiet.

– Vi har regnet på at totalkostnaden for varig infrastruktur er mellom 2,4 og 3 milliarder kroner. Det er bare dumt å bruke store summer på midlertidige løsninger, sier Hauge. Han understreker at Bellona ser på beslutningen om ikke å deponere som ulovlig, og forventer nå at miljøvernminister Erik Solheim (SV) rydder opp.

– Men dette spørsmålet er mye større enn utslippene fra pilotprosjektet. Det aller viktigste er at rensing av fullskalaanlegget kommer på plass, sier Roar Flåthen.

Fornybar energi

Fagbevegelsen og Bellona er i ferd med å finne felles grunn på kravet om industriutvikling for å takle miljøutfordringene, ifølge de to.

– Vi utfordrer regjeringen på en større satsning på fornybar energi og gode rammevilkår for industrien. Myndighetene må være i førersetet for å dra i gang dette sammen med industrien, miljøbevegelsen og fagbevegelsen. Det er viktig å hindre andre land i å dra ifra, og å sikre at Norge kan være best på noen felter, sier Roar Flåthen. Han nevner havmølleprosjekter, bioenergi og solenergi som spesielt interessante.

Bellona og Hauge er enige med LO i at Norge bør bruke vannkrafta på å framstille produkter som kan brukes til å lage ren energi.

– Industrien er en del av løsningen. Det er bedre å bruke strømmen til å smelte aluminium enn til å føne håret eller varme opp oppkjørslene til hyttene på Hafjell, sier Frederic Hauge.

Dialog

Flåthen er glad for det han karakteriserer som en god dialog med miljøbevegelsen den siste tiden. I tillegg til møtet med Bellona, har han tilsvarende kontakt med Naturvernforbundet.

– Vi skal jobbe videre sammen med tanke på felles initiativer overfor regjeringen, sier Flåthen. Bellona mener LOs klimastrategiske plan er et godt utgangspunkt for videre dialog, selv om den ikke er konkret nok.

Annonse
Annonse