JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTC anket dommen

I midten av november ble Nordic Trading Company AS dømt av Sarpsborg Tingrett til å etterbetale nesten 2 millioner kroner i lønn til 19 polske bygningsarbeidere. Selskapet har nå anket dommen.

Saksøkerne, Fellesforbundet og LO, hevdet under rettssaken at deres østeuropeiske medlemmer hadde blitt lurt av NTC til å registrere seg som enmannsbedrifter slik at selskapet kunne unngå å betale norsk tarifflønn. Firmaet mente på sin side at de kun formidlet oppdrag.

Ansatt hos NTC

Saken dreide seg i grove trekk om bygningsarbeiderne skulle ansees som ansatt i Nordic Trading Company AS eller om NTC har formidlet disse som selvstendig næringsdrivende. Sarpsborg tingrett slo i klare ordelag fast at arbeiderne hadde blitt lurt av NTC og at de måtte ansees som ansatt i selskapet.

Det er selskapet altså fortsatt uenig i og har anket dommen til Borgarting lagmannsrett i Oslo. Når saken berammes, er foreløpig ukjent, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Prinsipielt viktig dom

Fellesforbundet mener at dommen har stor prinsipiell betydning fordi den trolig vil kunne være et virkemiddel for å rydde opp i skogen av en-manns-bedrifter som har dukket opp i stort omfang etter EU-utvidelsen i 2004.

– Dette er en prinsipielt veldig viktig dom, både for Fellesforbundet, LO og tusenvis av polske og baltiske arbeidere som er i samme situasjon som de 19 som vant. Nemlig at de, uten at de vet det, blir registrert som enmannsbedrifter slik at useriøse aktører kan unngå å betale dem norsk lønn, understreket Kjell Skjærvø fra Fellesforbundet da dommen falt 16. november. Skjærvø har forberedt og fulgt rettssaken for forbundet.

Annonse

Flere saker

Annonse