JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tusenvis venter på lønn

Så langt i år har 3704 bedrifter blitt slått konkurs. Bak tallene står mange fortvilte arbeidsledige som venter på lønnen de skulle ha fått fra arbeidsgiver.

– Det var et hardt slag. Å gå fra en jobb jeg stortrivdes i den ene dagen, til å stå der uten ett øre og jobb dagen etter, sier Christian Lehn (32) til Dagsavisen.

Det så veldig lovende ut for mediebedriften Lehn jobbet i for bare få måneder siden. De var en voksende bedrift som så ut til å gå med overskudd. Men så kom finanskrisen smygende. Forhåndsavtaler med kunder falt i fisk da de en etter en ble slått konkurs og dro med seg Lehns bedrift i fallet.

Stadig flere konkurser

Dagen før han skulle få utbetalt lønn og feriepenger, slo bedriften seg selv konkurs. Dermed ble det verken lønn eller feriepenger i juni. Barna hans skulle komme på besøk fire dager senere, og han måtte søke krisehjelp fra NAV mens etaten behandlet søknaden om dagpenger, for å kunne gi barna sine mat.

For ikke mange ukene siden kom NAV-direktør Tor Saglie på banen med gode nyheter: Økningen i arbeidsledigheten vil avta. Men arbeidsledigheten er doblet det siste året: Over 70.000 er nå registrert som arbeidsledige hos NAV. Antall bedrifter som har blitt slått konkurs på samme tid, har økt dramatisk. Bedriften Lehn jobbet i er bare en av 3704 som har gått under i løpet av årets seks første måneder. Det er en økning på over 50 prosent fra samme tid i fjor.

400 millioner utbetalt

Via statens lønnsgarantiordning – som administreres av NAV – skal arbeidstakere ved bedrifter som slås konkurs, garanteres lønn og feriepenger arbeidsgiveren ikke har klart å utbetale. Tidligere arbeidstakere kan kompenseres med opp til 2 G, rundt 140.000 kroner.

Lehn venter på å få utbetalt rundt 60-70.000 kroner av NAV, men må bare smøre seg med tålmodighet: NAV har opplyst at behandlingstiden for ham vil ligge på rundt tre-fire måneder.

I 2008 mottok NAV 1.678 lønnsgarantisaker med utbetalinger verdt 467 millioner kroner, en økning på 30 prosent fra året før. Bak sakstallet ligger flere enn 10.000 personer.

Kraftig økning

Fordi det bare sendes inn ett krav per bedrift, er det så langt ikke mulig å si hvor mange personer som venter på utbetaling fra NAV nå. Vi er bare halvveis gjennom 2009, og det er allerede nesten like mange saker meldt inn i år som i hele fjor, og hele 400 millioner kroner er blitt utbetalt. Bare i juni ble det kompensert med 90 millioner kroner.

– Det er en kraftig økning i antall konkurssaker og utbetalingene øker i størrelse, forteller Linn Momrak, kontorsjef i NAV lønnsgaranti.

Nå er gjennomsnittlig behandlingstid på åtte uker, opplyser NAV til Dagsavisen. Jo større bedriften er, jo lenger vil behandlingstiden være. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse