JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Mange små vil forsvinne

Bondelaget har sansen for noen av Høyres forslag, men frykter at partiets politikk vil føre til at mange små aktører forsvinner.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Da Høyre satt i regjering sist, kompenserte de ikke det de fjernet, og da var det attpåtil to andre partier som holdt igjen, sier leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han mener partiet tar for lett på at Norge har en utfordrende topografi med forskjellige driftsvilkår over hele landet.

– Ingen frihet

– Og uten inntekt, er det ingen frihet for bøndene, som Høyre snakker om. På mange områder er det ikke mye lovende for landbruket i Høyres politikk. Mange små vil måtte gi seg, mener Bjørke.

Men han mener Høyres Torbjørn Røe Isaksen har flere gode poenger også.

– Det er riktig å holde fokus på antall byråkrater, men på den annen side er det vanskeligere å drive landbruk i kommuner som har mistet eller kuttet i den faglige kompetansen. Vi liker godt at partiet tar grunneierretten på alvor, og at de vil få vekk formuesskatten på næringskapital, sier Bjørke.

Ikke prioritert

Og selv om Bjørke også vil ha større lokal selvråderett over motorferdsel i utmark, så mener han at Høyre ikke så ut til å prioritere dette da de hadde miljøvernministeren.

– De hadde dessuten et veldig stort fokus på vern i regjering, minner Bjørke om.

Om dagens rødgrønne regjering, sier Bjørke at fine ambisjoner ikke følges opp med nok midler, og at frustrasjonen er stor over rovdyrpolitikken som føres med SV i regjering.

– Senterpartiet har ikke nådd godt nok fram i regjeringen, mener bondelagslederen. (ANB)

Annonse
Annonse