JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Chilensk oppdrett under lupen

I første halvdel av januar vil LOs fiskeriutvalg og utvalgsleder Rolf Jørn Karlsen legge fram sin rapport om norskeide oppdrettsanlegg i Chile. NTB antyder at rapporten vil påpeke flere kritikkverdige forhold.

Forbundssekretær Rolf Jørn Karlsen i Fellesforbundet, som leder LOs fiskeriutvalg, vil ikke uttale seg om hva rapporten inneholder før den er levert, men sier at dette handler om norsk oppdrettsnærings renommé i resten av verden. Utvalget har nylig vært i Chile og sett på forholdene og blant annet besøkt to bedrifter med norske eierinteresser.

– Vi forventet å finne samme standard på arbeidsforhold og det ytre miljø ved Marine Harvest og Mainstreams anlegg i Chile som i Norge. I den grad det er forskjeller, vil det bli tatt opp med begge selskapene, sier Karlsen til NTB.

Norske stat hovedaksjonær

Mainstream Chile er et heleid datterselskap av Cermaq, hvor den norske stat er største aksjonær. Styreleder er fylkesmann i Hedmark, Sigbjørn Johnsen. Marine Harvest er verdens største oppdrettsselskap, hvor skipsreder John Fredriksen er største eier.

Møtte fagforeninger og miljøvernere

Utvalget som besto av representanter fra LO, Fellesforbundet, NNN, Fagforbundet og Sjømannsforbundet var som nevnt en uke i Chile for å se på forholdene ved bedriftene. De hadde møter med blant annet fagforeninger, miljøvernorganisasjoner og ledelsen av de to selskapene. De var også på besøk hos en urbefolkningsgruppe for å se på hvilke innvirkninger næringen har for kystbefolkningen.

Foruroligende rapporter

Bakgrunnen for turen til Chile var at det kom flere foruroligende rapporter om arbeidsforholdene ved de norskeide oppdrettanleggene i Chile. Det gikk både på lønnsforhold, arbeidsforhold og retten til fagorganisering.

Rapporten vil bli overlevert til Fiskeri- og kystdepartementet, Utenriksdepartementet, Næringsdepartementet og de to selskapene i første halvdel av januar. Deretter vil den bli offentliggjort, opplyser Karlsen.

Annonse
Annonse