JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha mer konkurranse

Høyre vil skape mer konkurranse mellom elever og klasser, og mener at det bør deles ut ferdighetsknapper.

– Konkurranser er gøy og skaper entusiasme. I dag dyrker vi enere i idretten, men ikke i skolen. Vi ønsker at de som gjør det bra på skolen, skal bli påskjønnet, sier Høyres førstekandidat i Telemark, Torbjørn Røe Isaksen, til Aftenposten.

Han får støtte fra partikollega Ine Marie Eriksen Søreide, som leder utdanningskomiteen på Stortinget.

– Tenk hvis dette kan gjøre at heltene i samfunnet blir kunnskapsbærerne og at det å gjøre det bra i matte blir kult, sier hun.

– Misvisende oppslag

Aftenposten skriver at Høyre-forslaget innebærer utdeling av ferdighetsknapper i gull, sølv og bronse allerede i barneskolen, og at dette skal være etter mønster av idrettsmerkene. Elevene i ungdomsskolen og videregående skal kjempe om diplomer og plass på hederslister som blir hengt opp, skrev avisen videre.

Men Søreide mener Aftenpostens oppslag er unøyaktig.

– Aftenposten har trukket dette forslaget mye lenger enn det vårt forslag er. Vi skal ikke rangere elever fra første klasse, sier hun til NTB.

– Vi vil gjerne se mer konkurranse elevene og klassene imellom, og premier for måloppnåelse, slik det allerede gjøres mange steder i landet. Slik man har svømmeknappen kan man også ha matteknappen og leseknappen, men det er ikke det samme som å rangere elevene, dette har Aftenposten misforstått, sier hun videre.

Konkurranse

Gullmedaljer og hederslister er alt i bruk i det engelske og amerikanske skolesystemet, påpeker de to Høyre-politikerne.

– Slike konkurranser gir mål å strekke seg etter. Det blir ikke noe vanskeligere å lære for de dårligste selv om de beste blir belønnet. I dag blir de flinke stemoderlig behandlet i den norske skolen, mener Røe Isaksen.

Avviser

De øvrige opposisjonspartiene på Stortinget er overrasket over utspillet.

– Det er ikke politikernes oppgave å lage det pedagogiske innholdet i skolen, sier Venstres skolepolitiske talsmann, Odd Einar Dørum til Aftenposten.

Stortingsrepresentant Line Hjemdal i KrF tror ikke økt konkurranse i skolen vil skape økt læring.

Fremskrittspartiets skolepolitiske talsmann Anders Anundsen, er også skeptisk.

– Vi er for økt konkurranse i skolen, men jeg er usikker på om slike lister og medaljer er den beste måten å gjøre det på. Det er greit om noen skoler ønsker å prøve dette, men det er underlig at Høyre ønsker dette som nasjonal politikk, sier Anundsen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse