JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Olje-nei gir økte CO2-utslipp

Oljeindustrien retter flengende kritikk mot Natur og Ungdoms oljemotstand.

– Dersom Natur og Ungdom får viljen sin og hindrer oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, så vil det bli økte CO2-utslipp globalt. Norsk gass vil bli erstattet av mer forurensende kullkraft, sier informasjonssjef Sigbjørn Aanes i Oljeindustriens landsforening til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Natur og Ungdom skal vie årets sommerleir i begynnelsen av august til kamp mot oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Det er rekordpåmelding til leiren, som skal arrangeres i Henningsvær i Lofoten.

Arbeidsplasser

– Olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen vil kunne gi mange nye og spennende arbeidsplasser i området. Ungdommer fra nord vil med en utbygging kunne få muligheten til å flytte hjem med en utdannelse som i dag fører dem til andre deler av landet. Dersom Natur og Ungdom får viljen sin, så vil ungdommer gå glipp av spennende muligheter, sier Aanes.

– Det vil være alvorlig for Norge dersom utvinningen av olje og gass på norsk sokkel blir kraftig redusert. Jeg har forstått at Natur og Ungdom ønsker en annen verden, men konsekvensen av redusert petroleumsvirksomhet i Norge er at denne oljen og gassen vil bli erstattet av kullkraft. Tyskland og Storbritannia ønsker å bruke mer norsk gass for å redusere sine CO2-utslipp, og da må Norge bidra til det, sier oljeindustriens talsmann.

Flytte tilbake

Han har merket seg at Natur og Ungdom nå heiser fram motstanden mot oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen.

– Selv startet jeg mitt engasjement i denne saken fordi jeg ville skape muligheter for å flytte tilbake til Vesterålen. Får Natur og Ungdom viljen sin vil man kunne gå glipp av mange kompetansearbeidsplasser, sier Aanes som selv er fra Vesterålen.

– Olje- og gassvirksomhet vil kunne være kjærkommen for områder i Nord-Norge som i dag er preget av fraflytting og nedgang i folketall. Norsk olje- og gassvirksomhet er renest i verden og bidrar i tillegg til store inntekter for Norge. En av åtte kroner på statsbudsjettet kommer fra oljen. Velferdsgoder nyter godt av oljeinntektene, også i Lofoten og Vesterålen, sier Aanes.

Sysselsetter

Han hevder at Norge ville hatt høyere arbeidsledighet dersom landet ikke hadde hatt oljeinntekter.

– Det er en klar årsak til at arbeidsledigheten i Norge er på 3,1| prosent, mens den nærmer seg titallet i Sverige. Det er ingen tilfeldighet. Olje- og gassindustrien sysselsetter om lag 250.000 nordmenn direkte og indirekte. Norge ville hatt en mye høyere ledighet dersom vi ikke hadde vært en oljenasjon. Det er ikke mye annet enn oljen som skiller oss fra våre naboland. I år vil det bli investert rundt 130 milliarder i norsk olje- og gassvirksomhet. Det bidrar til høy sysselsetting, sier Aanes.

Slår tilbake

Leder Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom avviser kritikken og slår tilbake mot Aanes.

– Dette er gammel retorikk fra oljeindustriens side. Vi kjøper ikke disse regnestykkene, sier Gjærum.

– Oljeindustrien argumenterer for at norsk gass erstatter kullkraft, men kullkraftverk blir jo ikke lagt ned. Vi må også spørre oss hvorfor StatoilHydro skal drive med oljesandproduksjon, sier hun.

– Det er riktig at selve oljeproduksjonen i Norge er renere enn i mange andre land, men utslippene fra selve produksjonen er jo bare en brøkdel av utslippene fra bruken av oljen. Oljeindustrien tar grundig feil hvis de tror at klimaproblemene kan løses ved å se bort fra 90 prosent av utslippene, sier Gjærum.

Et veiskille

Hun mener de dreier seg om den viktigste miljøsaken siden gasskraftkampen og Alta-aksjonene.

– Saken markerer et veiskille for Norge. Vil vi ha fortsatt fossil og skitten oljeindustri eller prioriteter vi klima og fornybare ressurser, sier Gjærum. (ANB)

Annonse
Annonse