JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svineindustrien i fritt fall

Gigantiske svinefarmer får skylden for at verden skyr amerikansk svinekjøtt – og for influensapandemien.

Selv om pandemien som nå herjer stadig større deler av verden offisielt heter H1N1, er det ingen tvil om at det er grisen som har skylda. Det har gitt verdens største svinekjøttprodusent en alvorlig knekk. Kundene rømmer fra amerikanske grisebønder som nå står på konkursens rand, skriver Dagsavisen.

Vil ikke ha gris

Produsentene har tapt penger i 19 av de siste 21 månedene og verdens største griseprodusent Smithfield foods, går med underskudd for første gang på 30 år, ifølge The Economist.

Verdens heteste sykdom assosieres uvegerlig med grisen. Da de første tilfellene av svineinfluensaen ble oppdaget i Mexico og USA lukket derfor en rekke land grensene for amerikansk svinekjøtt, blant annet Kina og Russland som er henholdsvis verdens nest største og fjerde største svineimportør. Mens Russland delvis har opphevet forbudet, er kinesernes kjøttvegring nå blitt storpolitikk. De økonomiske konsekvensene er betydelige.

Leder av Senatets finanskomité og republikaner Charles Grassley krever i et brev til president Barack Obama at grisehandelen skal opp på agendaen når han møter kinesiske myndigheter i går og i dag.

– Handelsbarrierene er ikke vitenskapelig begrunnet og har negativ påvirkning på griseprodusentene, skriver Grassley, ifølge AFP.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har hele tiden understreket at det er mennesker som sprer smitten videre i en rasende fart verden over, ikke svinekotelettene.

Gigantgårder

Om ikke kineserne får fart på svinekjøttkonsumet er det mye som tyder på at mange av USAs gigantgårder vil bli langt mindre.

Det er det ikke alle som gråter over. Ingen vet akkurat hvor eller hvordan influensaviruset først oppsto, men en teori er at det nettopp er det industrialiserte dyreholdet som har skylden.

Guardian-journalisten og forfatteren Felicity Lawrence har skrevet flere bøker der hun kritiserer den globaliserte matvareproduksjonen. Hun er opptatt av at de aller første tilfellene av svineinfluensa ble funnet i den lille mexicanske landsbyen La Gloria. Like ved ligger en gigantfarm som aler opp en million griser i året, delvis eid av kjøttgiganten Smithfields.

«Spekulativt»

Kombinasjonen tettpakkede griser, møkk, stress og antibiotika skal gi grunnlag for at virusene muterer til farligere versjoner, mener kjøttfabrikk-kritikerne. Landsbybefolkningen mener grisefarmen gjør dem syke, mens konsernet selv har vist til tester som viser at ingen H1N1-virus er funnet i noen av deres anlegg og avvist enhver link til svinepandemien.

Forsker og virusekspert Anna Germundsson ved Veterinærinstituttet mener teoriene om at det er gigantgårdene som har skylden, er «veldig spekulative».

– Det er ingen som vet hvem som var det første mennesket som fikk denne typen av influensa, derfor er det umulig å gi dyregårdene skylden, sier Germundsson.

Hun har forsket mye på fugleinfluensa og sier at erfaringene fra tidligere influensautbrudd viser at smitte fra dyr til menneske har skjedd i små landsbyer, der mennesker og dyr lever tett sammen. Det stikk motsatte av det som er tilfelle i industrialiserte gigantgårder.

– Det kan være mange grunner til å mene at industrialisert dyrehold er uetisk, men det blir for enkelt å si at det dermed fører til farlige sykdommer. Det er langt større risiko for at mennesker blir smittet av dyreinfluensa når de lever tett sammen med dyr og fugler. I mange landsbyer i asiatiske land, men også i Mexico, har befolkningen høner og gris i huset og hagen der de selv lever og bor, sier Germundsson. (ANB)

Annonse
Annonse