JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mener behovsprøving vil dele samfunnet

Kalle Moene advarer mot behovsprøving av velferdstilbud, slik Unge Høyre og Fremskrittspartiets ungdom vil kreve av en eventuell borgerlig regjering.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

Til Klassekampen i dag sier Moene, som er leder for forskningsprosjektet Equality, Social Organization and Performance (ESOP). Han har forsket på hva slike omlegginger betyr for oppslutingen om verferdstilbudene.

Vil falle raskt Han mener at inntektsprøving splitter opp befolkningen i to grupper: - De som benytter tilbudet, og de som betaler for det gjennom skatten. Når bare utsatte grupper bruker tilbudet, faller raskt oppslutningen om det i resten av befolkningen, sier han til Klassekampen.

Han sier at å gjøre behovsprøving vanlig, som ved for eksempel barnetrygden, så er det et opplegg for å bygge ned velferdsstaten, selv det kan høres fornuftig ut å bare til tilbud til dem som trenger det.

Karensdager Det var i Dagens Næringsliv i går de to ungdomspartiene presenterte sine krav til en eventuell borgerlig regjering. Et av kravene er å kutte i sykelønna, som de mener blir holdt som ne hellig ku i Norge. Lederen av UH, Henrik Asheim, mener sykelønna har mye av skylda for at Norge ligger på toppen når det gjelder sykefravær hos OECD.

Ungdomspartiene vil innføre to kransdager og betale ut 80 prosent sykelønn ut over de to dagene. De vil øke bunnfradraget i skatten til 120.000 kroner og de vil fjerne formueskatten helt.

Annonse
Annonse