JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil stanse organisert tigging

Dagfinn Høybråten vil ha slutt på at busslaster med organiserte tiggere kommer til Norge, der mange av dem begår kriminalitet.

– Vi kan ikke la det skli lenger ut, sier KrF-lederen.

Leder Dagfinn Høybråten i Kristelig Folkeparti åpner nå for å skjerpe lovverket, muligens ved å innføre forbud mot tigging, for å få bukt med problemene knyttet til utenlandske tiggere som begår kriminalitet i Norge ved siden av tiggingen.

Skulle KrF komme i regjering etter stortingsvalget denne høsten, er dette en av sakene han vil ta tak i, lover han.

– Ifølge politiet blir de busset inn hit, og de er rimelig godt organisert. Dette er ikke bare et sosialt problem, det er også et ordensproblem. Vi kan ikke la det skli ut videre, sier Høybråten til NTB.

Tyvegods i bagasjen

Politiet har gjennom en rekke medieoppslag fortalt om store beslag av tyvegods i bagasjen til rumenske tiggere som er på vei hjem etter et opphold i Norge. Parallelt med tigging på gata i Oslo, blir det begått omfattende vinningskriminalitet, ifølge politiet.

Men Høybråten påpeker at det ikke bare dreier seg om kriminalitet som må bekjempes, også fattigdomsaspektet er svært framtredende, og problemet må derfor angripes fra flere kanter.

– At vi har utenlandske tiggere på gatene i Norge, er et symptom på de store forskjellene i Europa. Vi må behandle både symptomene og årsakene, ved å vurdere innstramming av lovverket og samarbeide med myndighetene i enkeltland og EU gjennom Schengen, sier Høybråten.

Fattigdom

Fattigdomsbekjempelse er nettopp en av hjertesakene til Kristelig Folkeparti. Høybråten mener de rødgrønne generelt, og SV spesielt, har sviktet grunnleggende på dette punktet gjennom sine fire år i regjering. Nå varsler han at fattigdomspolitikk blir en av hovedsakene til KrF i valgkampen, sammen med andre kjente KrF-saker som helse- og omsorgs-, klima- og familiepolitikk.

– Signalene fra de rødgrønne om kontantstøtten spriker i alle retninger. Derfor ber jeg dem nå klargjøre hvordan en rødgrønn regjering vil forholde seg til kontantstøtten hvis den skulle få fortsette etter valget, sier Høybråten.

– Det tror jeg vil være svært viktig for de 40.000 familiene som i dag mottar kontantstøtte, legger han til.

Familiepolitikk

KrF vil på sin side utvide kontantstøtten (5.000 kroner for ettåringer og 4.000 for toåringene), innføre fleksipermen for småbarnsforeldre (14 nye permisjonsuker, som kan tas ut inntil barnet fyller ti år) og fjerne kravet om seks måneders arbeid før ny rett til fødselspermisjon er opparbeidet.

– Valgkampen tegner til å dreie seg om viktige trygghetsspørsmål. Og på de områdene har KrF høy troverdighet. Vi har det mest offensive programmet for familiepolitikk, og er opptatt av at valgkampen ikke bare skal dreie seg om de materialistiske sidene ved livet, sier han.

– Sprikende staur

Høybråten hadde helst sett at Høyre avklarte før valgkampen hvem partiet helst samarbeider med i regjering. Selv har han bare ett alternativ, en sentrum-høyreregjering utgått av KrF, Venstre og Høyre.

– Når et parti har bestemt seg for ikke å svare på noe, er en konsekvens at det ser ut som sprikende staur. Og det gjør det. Velgerne får ikke noe entydig bilde. Det hadde vært fair å si fra før valget, slik vi har gjort, sier han.

Han tror valgkampen kommer til å avsløre snarere de dype forskjellene mellom Høyres og Fremskrittspartiets politikk, enn likhetene.

– Høyre er avhengig av å vise at det er en annen type parti, som har en helt annen sosial profil og et annet menneskesyn enn Frp, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse