JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fjernet etter sikkerhetskritikk

Britiske oljearbeidere som kritiserte sikkerheten ved Mærsk-plattformen Janice, ble svartelistet, sier fagforeningsleder Jake Molloy til nyhetsbrevet 3F. Plattformen er nå stengt av det britiske arbeidstilsynet.

Janice-plattformen ble stengt i midten av november, etter en gjennomgang utført av det britiske arbeidstilsynet HSE. Konklusjonen deres var en drepende kritikk av sikkerheten om bord. Blant annet hadde sikkerhetsvedlikeholdet vært fraværende de siste to åra på mer enn 40 områder,

”Mærsk synes å prioritere å ha et innbringende prosjekt framfor å skape en god sikkerhetskultur”, sa den britiske inspektøren David Walker under et møte med Maersk Oil i Aberdeen den 15. november. Dette i følge et referat som 3F har tilgang til.

Samme dag ble plattformen stengt.

Fjernet etter kritikk

Nå sier leder i oljearbeiderforbundet OILC, Jake Molloy, at tre ansatte som hadde kritisert sikkerheten om bord, ble fjernet fra plattformen og svartelistet. Etter en 14-dagers turnus på jobb fikk alle vite at Mærsk ikke ønsket dem ut igjen. Beskjeden fikk de fra et firma som heter Petrofac. Dette firmaet leverer mannskap til plattformen, og er den formelle arbeidsgiveren til de tre.

– Det er ingen tvil om at er svartelistet. Dette skjedde umiddelbart etter at de hadde klaget over sikkerheten både internt og overfor det britiske arbeidstilsynet, sier Molloy til 3F.

Umulig å kritisere

En av dem som ble fjernet, har snakket med nyhetsbrevet 3F. Han har jobbet på oljeplattformer i 20 år, og sju av dem på Janice. Han ønsker å være anonym for å beholde en ny jobb i Nordsjøen, men han er sikker på at det er kritikken som gjorde at han ble fjernet. Blant annet kritiserte han på et internt sikkerhetsmøte at adgangsforholdene til plattformens gasskompressor var livsfarlig.

Uten muligheter

– Mange av punktene til arbeidstilsynet faller sammen med kritikken fra våre medlemmer, sier Jake Molloy.

Men fagforeningen kan ikke kjøre noen sak for de som er fjernet av Mærsk.

Maersk Oil kan nemlig velge – og vrake – blant ansatte fra flere underleverandører av arbeidskraft. De er altså ikke formelt oppsagt av sine arbeidsgivere.

Mærsk avviser

Mærsk avviser at det har foregått noen som helst svartelisting av arbeidere på Janice. Selskapet ikke er redd for kritikk, men ber tvert imot alle ansatte være oppmerksomme på sikkerheten. Hvis noen ikke lenger er ønsket, har det andre årsaker, som kvaliteten på arbeidet eller deres oppførsel, sier direktøren i Maersk Oil til 3F.

Han bekrefter imidlertid at selskapet formelt sett kan fortelle leverandøren av arbeidskraft at en arbeider er uønsket uten noen videre begrunnelse.

Annonse

Flere saker

Annonse