JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mørke skyer over Havana

jan.erik@lomedia.no

Den tredje boka i Leonardo Paduras Havana-kvartett ”De fire årstider” heter like godt på dansk forårsblæst over Havana (vårvind over Havana). Men om noen skulle tro at denne vinden indikerer et slags politisk tøvær og et mulig regimeskifte, så blir de i så fall skuffet. Paduras tekster er fortsatt relativt fri for politikk, i hvert fall den type politikk som kan provosere noen. Skjønt, denne gangen handler det om et Cuba, og da særlig Havana, hvor narkotikaen er en del av samfunnsutviklingen. Det er kanskje ikke sikkert at dette tema er hva myndighetene helst ser atcubanske kunstnere og forfattere er mest opptatte av. Men på den annen side, så viser denne teksten at et sånt tema er helt legitimt. Forfatteren lever så vidt jeg veit i beste velgående i dagens Havana.

Utgangspunktet denne gangen ligner litt på den forrige bok i kvartetten ”Den ulastelige cubaner”. For også denne gangen er det et menneske med en tilsynelatende plettfri vandel som blir funnet myrdet. Denne gangen er det en ung kvinnelig lærer det gjelder. Godt likt er hun blant elevene også.

Paduras litteraturelskende kriminaletterforsker Mario Conde får dermed en vanskelig jobb med å oppklare mysteriet. Men som vanlig løser han oppgaven via ulike bakgater og trange smug.

Og som i de andre bøkene til Padura utsetter han Conde for diverse andre situasjoner og utfordringer, ikke helt uventet en vakker og uimotståelig kvinne. Det bør ikke være noen hemmelighet at Conde sliter vesentlig mer med å komme til bunns i sine kjærlighetsaffærer enn han gjør når det gjelder å oppklare mord. Med kjærligheten går det opp og ned.

For de som liker Paduras langsomme kriminallitteratur, står dette bindet ikke noe tilbake for de to foregående i kvartetten.

Forårsblæst over Havana Oversatt til dansk av Peer Sibast Forlaget Sohn 2008

Annonse
Annonse