JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får tømmer og arbeid i fem år

Norske Skog og de norske skogeierne har inngått en avtale som sikrer leveranse av tømmer på dagens nivå i fem år. – Dette er bra. Da skal jo virket brukes i produksjon i Norge, sier konserntillitsvalgt Kåre Leira.

Det er et innkjøpsselskap eid av Norske Skog og Södra som har inngått avtalen med skogeierforeningene i Norge. Avtalen sier at skogeierne forplikter seg til å levere, og treforedlingsbedriftene til å kjøpe, virke på samme nivå som i 2007/2008 i fem år.

– Det vil si det nivået som nå er bestemt i Norske Skog, en reduksjon i produksjonen på 150.000 tonn i forhold til de siste åra, sier Leira.

Reduksjonen vil berøre en papirmaskin på Follum og en i Skogn. Men samtidig betyr avtalen at noen videre reduksjon ikke skal finne sted, og at alle fabrikkene vil drives videre, mener de tillitsvalgte, som synes avtalen er viktig for hele den norske treforedlingsindistrien.

Unngår spotmarkedet

– Dette er en god avtale for Norske Skog. Vi har lykkes med å sikre tilstrekkelige mengder tømmer levert ved våre fabrikker i Norge for de neste fem årene i et internasjonalt marked preget av stadig større etterspørsel etter tømmer. Avtalen gir forutsigbarhet i forhold til å måtte kjøpe deler av tømmeret på det internasjonale spotmarkedet, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Avtalen må godtas i styret og skal opp på Norske Skogs ordinære generalforsamling.

En julegave

Fellesforbundets leder Arve Bakke mener avtalen er en hyggelig julegave til de ansatte i Norske Skog.

– Med basis i denne tømmeravtalen vil det være grunnlag for papirproduksjon ved konsernets anlegg her i landet i de neste fem år. Jeg tror vi kan slå fast at det ikke lenger trenger være frykt for nedleggelse av bedrifter og masseoppsigelser, sier han i en kommentar.

Produksjon av biodiesel

Fredag meldte også de to avtalepartene at de vil etablere et felles selskap for å utvikle og produsere biodiesel basert på trevirke. Dette arbeidet skal gjøres ved Norske Skog Follum, hvor det vil bli bygget en prototyp i første omgang.

Målet er å utvikle et fullskala produksjonsanlegg som vil gi 65.000-199.000 tonn CO2-fri biodiesel årlig. Det vil si 4-6 prosent av landets forbruk av diesel i transportsektoren.

Investeringen i en prototyp på Follum blir anslått til 100 - 200 millioner kroner. Norske Skog vil eie 60 prosent og skogeierandelslagene 40 prosent av dette selskapet.

400.000 i Europa?

Slik de tillitsvalgte ser det, er altså videre produksjon sikret ved alle de norske fabrikkene i Norske Skog i minst fem år gjennom tømmeravtalen.

– Samtidig har konsernet antydet at produksjonen på skjæres ned med 400.000 tonn i Europa. Hvilke fabrikker skal ta resten av nedgangen?

– Her har vi fortsatt en prosess i gang, sier Leira, som verken vil snakke om fabrikker eller noe endelig tall for mindre produksjonsvolum. Han mener anslagene kan forandre seg. De ansatte har gitt uttrykk for at en ikke bør ta mer enn 200.000 tonn. Foreløpig blir alle maskinene i konsernet gjennomgått, for å vurdere hvor det skal investeres, hvor det kan bygges om og hvilke maskiner som kan bli stengt.

De ansatte i Norske Skog har også engasjert advokathjelp for å få vurdert hvorvidt Norske Skog kan selge strøm de har fått gjennom gunstige avtaler i stedet for å bruke den i produksjonen.

Annonse
Annonse