JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Endelig i mål

Hun la hodet på blokka og lovte full barnehagedekning innen 2007.

Nå kan Kristin Halvorsen feire at regjeringen endelig har kommet i mål med barnehagedekning. For nesten alle.

Det er en fornøyd finansminister som møter Dagsavisen i Pontoppidan barnehage på Sagene i Oslo. Det tidligere strømtransformatorbygget som nå fungerer som barnehage er et eksempel på det Kristin Halvorsen kaller «en nasjonal dugnad» for å oppnå barnehageplass til alle.

Hun har grunn til å smile. Målet om full barnehagedekning er oppnådd ved årets inntak til barnehagene, med noen små unntak. Og selv om Halvorsen mener at landets kommuner har løftet i flokk og understreker at full barnehagedekning er et resultat av en samlet regjeringsinnsats, er det SV og først og fremst partilederen som har ledet an i kampen.

«Full barnehagedekning innen 2007», lovte Halvorsen i 2005. Nå, med to års utsettelse, kan hun feire at drømmen om SVs «kinderegg» oppfylles.

– Full barnehagedekning betyr enormt mye for alle barns utvikling, for foreldrene og for deltakelsen i arbeidslivet. Dette er en den viktigste velferdsreformen i Norge på flere tiår, slår Halvorsen fast.

Lang kamp

Full barnehagedekning høres selvfølgelig ut i dag, men kampen har vært lang.

– Dette er en spesiell sak for SV. Vi har slåss for utbygging av barnehagen helt fra det var et kontroversielt tema. Mange i vårt parti husker hvordan det var å bli skjelt ut som dårlige mødre fordi de ønsket barnehageplass, sier Halvorsen.

Heller ikke i moderne tid har det vært selvsagt at staten skal sette av 24 milliarder kroner i hvert statsbudsjett for å dekke barnehageplass for alle. Det er verdt prisen, mener Halvorsen.

– Dette er så viktig fordi det gir alle barn like muligheter. All forskning viser at barn som går i barnehagen utvikler sine sosiale og språklige evner.

Personalet i Pontoppidan barnehage slutter seg til den uttalelsen. Hun er på hjemmebane her, statsråden.

– Jeg håper regjeringen fortsetter, slik at vi får fortsatte overføringer og kan utvikle tilbudet, sier faglig leder Mette Thomassen.

Mye å gå på

Men Thomassen sier også noe mer:

– Vi må fortsatt øke kvaliteten i barnehagen.

Med det peker hun på en utfordring. Flere barnehager gir behov for flere utdannede førskolelærere.

– Vi må utdanne flere, det er det ingen tvil om. Heldigvis er signalene positive: Flere utdannede førskolelærere velger å bli i barnehagen enn før, og utdanningen tiltrekker seg flere søkere. Barnehageløftet har gjort hele sektoren mer attraktiv, tror Halvorsen.

Men hun erkjenner at mye fortsatt må på plass.

– Fram til nå har foreldre vært så fornøyd med å få plass i barnehagen at de kanskje ikke har stilt krav. Men nå er plassen sikret. Da kommer nok kravene til innhold. Vi ser ingen grunn til å hvile nå. Vi skal slåss for barnehagen framover, og vet at det er mye å gå på.

Kontantstøtten i veien

Et aspekt som står i veien for full deltakelse er kontantstøtten. Det koster rett og slett mye penger å gå over fra å passe barna hjemme og motta over 3.000 kroner til å ha dem i barnehagen og betale over 2.000 kroner. Det bidrar til å holde mange innvandrere ute av barnehagen.

– Vi har en utfordring med å få minoritetsbarn inn i barnehagen. SV er klare på at vi vil fjerne kontantstøtten og heller heve engangsstønaden, men der er meningene delte i regjeringen, sier Halvorsen.

For å øke deltakelsen blant minoritetsbarn i barnehagen vil SV gå inn for å innføre 12 timers gratis barnehage for alle femåringer, forteller Halvorsen.

– Og prisen da? Du lovte en makspris på 1.750 kroner i 2005?

– Vi har nå frosset maksprisen. Den blir liggende stille til 2012. Da vil prisen tilsvare omtrent 1.750 kroner i kroneverdien fra 2005, sier Kristin Halvorsen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse