JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp sier nei til EU-direktiv

Senterpartiet vil at Norge skal reservere seg mot innlemmelse av EUs datalagringsdirektiv i norsk lov.

Partileder Liv Signe Navarsete sier det er flertall mot direktivet på Stortinget.

Det blir i så fall første gang Norge gjør bruk av denne retten som ligger nedfelt i EØS-avtalen. Arbeiderpartiet har tidligere i den rødgrønne regjeringsperioden overkjørt SV og Sp, men i denne saken har ikke Ap flagget noe offisielt standpunkt.

Navarsete henstiller derfor til Arbeiderpartiet om å respektere stortingsflertallet. Saken kommer ikke til behandling før valget, så den dukker eventuelt opp igjen som et forhandlingstema i Soria Moria-II, hvis regjeringen beholder flertallet.

Neppe sterk reaksjon

– Denne saken ligger i ytterkanten av de fire frihetene som regulerer EUs indre marked. Derfor tror jeg ikke at en reservasjon nødvendigvis vil utløse noen reaksjoner fra EU-kommisjonens side, sier Navarsete til NTB.

Hun innrømmer imidlertid at bruken av reservasjonsretten er ukjent land for Norge, men viser til at seks medlemsland i EU heller ikke har innført det på grunn av sterk motstand i opinionen.

– Dette er en viktig sak for Senterpartiet. Men også mange andre partier og organisasjoner synes dette går for vidt. Når vi vet vi blir overvåket, endrer vi atferd. Når folk vet at det de sier eller skriver, blir lagret, oppfører de seg annerledes. Det er ganske alvorlig, sier Sp-lederen.

Verktøy

Direktivet er et verktøy i kampen mot kriminalitet, men Navarsete synes ikke at gevinsten er stor nok til å oppveie ulempene.

– For å ta noen få, skal en altså overvåke hundretusener. De land som har innført direktivet, kan kun få eksempler å vise til på at det virker. I mange land, også i Norge, er det voksende diskusjon og bred motstand, sier hun.

Navarsete tror at SV også går imot direktivet, og at de andre på Stortinget, Høyre inkludert, er motstander av innholdet. Høyre vil imidlertid ikke utfordre EØS-avtalen gjennom en reservasjon. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse