JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jens skal rense

Arbeidsledigheten er halvert og antall sysselsatte har økt med 70.000 det siste året, kunne en fornøyd statsminister oppsummere på årets siste pressekonferanse.

Ellers var det mye snakk om CO2-rensing, skole, helse månelanding og alt det andre regjeringen har fått til det siste året på pressekonferansen, som var lagt til det nesten ferdigbygde operahuset i Bjørvika.

Lover full rensing

– I dag er det 10 dager til Kyoto-avtalen starter å virke. Norge tiltrer også EUs kvotesystem tidlig på nyåret. Vi skal fortsette innsatsen som pådrivere for en sterk internasjonal klimaavtale og samarbeid for klimainnsats i fattige land, som vern av regnskog. Selv om det sikkert vil koste tusen kroner per tonn å rense CO2 fra Mongstad, mens prisen er 30 kroner pr. tonn ved å satse på regnskogen, mener jeg det er riktig å bruke masse penger på å utvikle en teknologi ved testsenteret på Mongstad, sa Stoltenberg.

Samtidig forsikret han at gasskraftverket på Mongstad skal være fullrenset i 2014.

Han understreket også at det bygges mer enn et kullkraftverk i uka i Kina og at det trengs ny teknologi for å rense disse utslippene. Her kan Norge spille en viktig rolle, selv om rensing av gasskraftverk ikke kan overføres direkte til rensing av kullkraft.

Nøytralt pensjonssystem

– Dere journalister kan etter at dere er fylt 62 år skrive en artikkel i ny og ne, være konsulenter eller hva dere kan tenke dere å bli. Og selv om dere får betalt for det, skal dere ikke tape en krone i pensjon, men da må dere støtte oss i arbeidet for å få det vi kan kalle et nøytralt pensjonssystem - et system hvor pensjonen øker med det antall år du står i arbeid, sa Jens Stoltenberg, og høstet latter fra de fremmøtte journalistene.

– Vi måles på om vi gjør det vi har sagt vi skal gjøre. Resultatene våre viser at vi er foran skjema når det gjelder å nå målene som er satt i Soria Moria-erklæringen, sa Stoltenberg.

Stoltenberg var også bekymret for tilstanden i den norske skolen.

Skolen ligger etter

– Det har kommet illevarslende rapporter om at resultatene i internasjonale undersøkelser ligger under snittet. Dette er uholdbart, og vi må gjøre noe for å øke kvaliteten i skolen. Jeg vil ha en debatt om strukturene i utdanningen har blitt svekket og at vi har overlatt for mye til elev og foresatte. Fra høsten 2008 vil timetallet i grunnskolen øke med 5 timer, fordelt med to ekstra timer i norsk og matematikk og en i engelsk.

Ellers var statsministeren godt fornøyd med barnehage-byggingen, men skulle ønske at det var 100 prosent dekning, og ikke 98,4 prosent som er fasiten når vi går inn i det nye året. Også på sykehussektoren mente han at regjeringen har kommet langt med 18.000 flere pasienter behandlet i 2007, men det trengs fortsatt en debatt om hvordan vi bruker pengene.

Annonse
Annonse