JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil belønne sykkel i byer

Byer som legger godt til rekke for bruk av sykkel må belønnes økonomisk av staten. Det mener Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

kjell.werner@anb.no

– Venstre vil ha en belønningsordning for byer som satser på sykkeltiltak. Her bør staten bla opp noen hundre millioner kroner, sier Ola Elvestuen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Venstre-nestlederen ser for seg en sykkelordning etter modell av belønningsordningen for kollektivtrafikk i landets største byer.

– Den har fungert godt. Derfor bør vi få en tilsvarende ordning for byer som tilpasser seg syklistenes behov i form av sykkelveier, sykkelstier og parkeringsordninger for sykler.

Gjelder alle byer

– Men en slik sykkelstimulans bør gjelde i alle byer, ikke bare i de store. Jeg tror sykkeltiltak vil kunne gi vel så god effekt i små og mellomstore byer som i storbyene, for her vil sykkel også være et alternativ til tradisjonelle kollektivtiltak, sier han.

Han peker på at økt bruk av sykkel også vil redusere lokal forurensning.

– Det er et klimatiltak, det er god samfunnsøkonomi, det bedrer framkommeligheten og gir oss bedre folkehelse, sier Elvestuen.

Nestlederen mener at initiativene for sykkeltiltakene må komme lokalt.

– Det viktigste er å få gjennomslag for ideen slik at vi kan få til en belønningsordning for sykkel. Så skal staten stille opp med penger i tillegg til det som byene selv bruker på dette, sier han.

Etterlyser vilje

Elvestuen mener at om noen byer kommer i gang med dette vil flere følge etter.

– Byene må vise vilje til å satse på økt sykkelbruk. En statlig belønningsordning vil da virke som en ekstra stimulans. I tillegg vil byer kunne lære av gode eksempler fra andre byer. Det skal ikke så mange statlige millioner til for å få byer til å prioritere sykkeltiltak økonomisk. Effekten kan fort bli stor, sier Elvestuen.

Han gjør det klart at sykkelforslaget hans vil bli en viktig sak for Venstre i høstens valgkamp og i eventuelle regjeringsforhandlinger etter valget. Elvestuen viser til at det selges mye sykler her i landet. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse