JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV: Lofoten kan bli enda verre

SV-leder Kristin Halvorsen bruker Langesund som skremmebilde på hva som kan skje om det åpnes for olje i nord.

SV samlet mandag alle sine toppkandidater ved valget til avspark. På dagen seks uker før valgdagen fikk partiet en vitamininnsprøytning av partilederen, som hamret inn budskapet om at SV utgjør en forskjell, spesielt på områdene miljø, fordeling og likelønn.

– Et godt SV-valg er den beste garantien for at den rødgrønne regjeringen fortsetter. Velgerne må tenke på at det ikke er nok å ville ha rødgrønt styre, maktforholdet mellom de tre partiene er også avgjørende. Det bestemmer hvor langt regjeringen går i grønn retning, sa Halvorsen.

Miljø i alle sine avskygninger blir SVs desiderte hovedsak ved valget. Og vern av Lofoten/Vesterålen er markeringssaken framfor noen. Halvorsen brukte det som utspiller seg i Langesund, som bilde på hva som kan skje i nord.

Hun har bare forakt til overs for Frps planer om turboutbygging og mener partiet anviser gårsdagens løsninger på morgendagens utfordringer.

– Dette er visjonsløst, sier Halvorsen.

Forbokstav

SV-lederen advarer på det aller sterkeste mot å gjøre noe overilt i dette enestående naturområdet.

– Det er ille nok det vi ser fra sørlandskysten, men det blir bare forbokstaven sammenlignet med ødeleggelsene etter en ulykke i Lofoten og Vesterålen. Å åpne disse områdene for oljevirksomhet, er å gamble med utrolig sårbar natur. SV har kjempet fram et forbud mot utvinning, men saken er ikke endelig avgjort. En stemme til SV er en stemme til varig vern, sa Halvorsen.

Partilederen mener at miljøkampen er ved en skillevei, og at Norge ikke må stå igjen på perrongen når teknologien som for alvor åpner for bruk av fornybar energi, blir utviklet og tatt i bruk.

SV-lederen har på kort tid vært på to besøk i Lofoten og Vesterålen. Hun er glødende opptatt av å bevare stedet rent og ubesudlet, men samtidig livskraftig.

– Folk forbinder dette området med noe eksepsjonelt. Oljevirksomheten vil devaluere merkevaren Lofoten. Fremtiden for disse lokalsamfunnene ligger i turistutvikling og matforedling. Det foregår også interessante tester med tidevannsenergi. Dette er framtidsrettet og miljøvennlig, sier Halvorsen.

Håp om knallvalg

SV fikk 8,8 prosent i 2005, en nedgang fra 12,5 prosent fire år tidligere. Halvorsen har 10 prosent som mål for valget 14. september, selv om meningsmålingene ofte ligger på 6-tallet.

– Jeg har vært i gang med valgkamp en ti dagers tid og besøk flere steder i landet. Og dere, jeg kjenner på meg at dagsordenen i denne valgkampen er vår, proklamerte partilederen til solid applaus.

Hun betegner partiet som sammensveiset og målrettet, et ganske annet og forent parti enn det som prøvde ut regjeringsrollen med blandet hell det første året etter at de rødgrønne tok over makten.

– Vi har visjonene, og vi takler betydelige utfordringer. Det er ikke lenger bortkastet, som noen sa en gang, å stemme SV. Når gir det like mye innflytelse å stemme SV som andre partier. Vi har aldri hatt et bedre utgangspunkt for en valgkamp, sa partilederen.

Og la ubeskjedent til at det er i folks egeninteresse å stemme slik at SV gjør et godt valg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse