JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil vinne slaget om Lofoten

Oljekatastrofen i Telemark gjør oljeboring i nord til en av årets store valgkampsaker, mener Natur og Ungdom.

– Ordførerne i nord av at de inviterer oljetankere helt opp i fjæresteinene i Lofoten og Vesterålen, sier Ingeborg Gjærum, leder av Natur og Ungdom til Dagsavisen.

Tirsdag åpner ungdomsorganisasjonens egen sommerleir mot oljeboring i Henningsvær, og fram til søndag vil unge miljøvernere ruste seg opp for å vinne «slaget om Lofoten og Vesterålen», som de sammen med resten av miljøbevegelsen akter å gjøre til sin største valgkampsak.

– Vil skje igjen

– Jeg var fra før overbevist om at olje ville bli en stor og viktig sak i valgkampen. Dessverre har saken blitt enda mer aktualisert av oljeutslippene i Langesund. TV-bildene av oljeskadde fugler og strender i Telemark burde være en vekker for alle disse ordførerne i nord, som så sterkt ønsker seg ilandføring av olje og gass i sitt område. De burde ta seg en studietur til Langesund, sier Ingeborg Gjærum til Dagsavisen.

– Ilandføringen vil føre til økt transport, der store oljetankere vil komme helt opp i fjærsteinene. Dermed øker risikoen for ulykker og utslipp. Konsekvensene av et slikt utslipp ser vi nå i Langesund, med oljesøl langs hele telemarkskysten. Vi har altså nettopp sett dette skje – og det vil skje igjen. Det vet vi, advarer Gjærum.

Rødgrønt stridsspørsmål

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) kommer på ungdomsleiren til fredagens store oljedebatt i Kabelvåg. Kampen mot boring i nord er en av SVs viktigste saker i valgkampen, og en av sakene der de står steilt mot storebror Ap og kan markere egne meninger.

Natur og Ungdom omtaler planene om oljeboring utenfor nordlandskysten som «tiårets viktigste miljøsak» i Norge. Under leiren kommer de til å skjerpe argumentene, ha aksjonstrening, holde kurs i oljevernberedskap og dessuten kåre årets miljøversting.

Siv – en miljøversting?

I tet ligger statsminister Jens Stoltenberg og StatoilHydro, men aller flest nettstemmer på forhånd fikk Frp-leder Siv Jensen, som også starter valgkampen i Lofoten, nærmere bestemt på Værøy.

Frp-lederen tar den mulige versting-tittelen helt med ro:

– Jeg setter pris på Natur og Ungdoms sterke engasjement. Men de er ikke gode til å se helheten når det gjelder oljeboring i nord. Til dels driver de med ren forfalskning av fakta, sier Jensen til Dagsavisen.

– De fleste utslipp skjer på grunn av skipstrafikken, som fra før av er stor på nordlandskysten. Mange av skipene frakter malm, noe som innebærer fare for utslipp av raffinert olje. Disse skipene er allerede mye farligere for Lofoten enn eventuell oljevirksomhet her i nord, mener Jensen.

– Men ilandføring vil jo føre til flere oljetankere nær kysten i Lofoten?

– Det kommer helt an på, sier Jensen.

– Det er ennå ganske uklart hvilken form en eventuell oljesatsning i nord vil få. I øyeblikket virker det mest aktuelt å utforske mulighetene for gass, og vi vet ennå ikke hvilken type produksjonsanlegg det vil bli snakk om, og hvor det vil ligge, sier Jensen.

Annonse

Flere saker

Annonse