JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsinnvandrere organiseres

18. desember ble Asias første bygningsarbeiderforening for arbeidsinnvandrere dannet av nepalske arbeidere i Hong Kong. Det er 9000 bygningsarbeidere fra Nepal i byen.

Det er en sped begynnelse, for det var ikke flere enn 120 nepalske arbeidere som dannet Nepalese Construction Workers Union i Kowloon, Hong Kong.

Men til sammen arbeider 9000 bygningsarbeidere fra Nepal i storbyen, og de utgjør minst 9 prosent av hele arbeidsstyrken, skriver BWI, den internasjonale bygningsarbeiderføderasjonen, på hjemmesida si.

– Selv om noen av de nepalske bygningsarbeiderne er arbeidsinnvandrere, er faktisk de fleste av dem permanent bosatt i Hong Kong. Til tross for at de har den samme fagkunnskapen og gjør den samme jobben, er ofte de nepalske bygningsarbeiderne dårligere betalt enn Hong-Kong-arbeiderne. Derfor vil det nye forbundet arbeide for ”lik lønn for likt arbeid”, skriver BWI.

Ingen skal diskrimineres

Bygningsarbeiderforbundet i Hong Kong har jobbet for å få til en organisering blant nepaleserne i to år.

– Vi er svært glade for at denne foreningen nå er dannet, sa leder i forbundet Sung Lung Tai.

– Ingen arbeider skal diskrimineres på grunnlag av farge, nasjonalitet, religion eller kjønn. Vi er alle arbeidere. Vi har hatt et godt samarbeid med søsterorganisasjonen i Nepal for å få til denne organiseringen slik at bygningsarbeiderne fra Nepal skal få lik betaling og de samme rettighetene som vi har i Hong Kong.

Integrering

– Nå er oppgaven å utvikle organisasjonen og rekruttere flere, slik at organisasjonen kan bli sterk nok til å forhandle seriøst med arbeidsgiverne, sa Ambet Yuson som representerer BWI i Asia/Stillehavsregionen. – En annen utfordring er å integrere Den Nepalske Bygningsarbeiderforeningen i forbundet i Hong Kong.

De som skal lede den nye foreninga, har allerede gjennomgått et ”grunnkurs” på sitt eget språk i fagforeningsledelse.

Annonse
Annonse