JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp vil ha ti milliarder til fylkesveiene

Senterpartiet vil gi én ekstra milliard hvert år de neste ti årene til å utbedre fylkesveiene her i landet.

Sp-leder Liv Signe Navarsete poengterer at asfaltmilliarden skal komme i tillegg til de ordinære bevilgningene til vei. Det kom fram da Senterpartiet arrangerte valgkampåpning på Rånåsfoss kraftverk i Sørum kommune i Akershus torsdag.

– Fylkene får en tøff jobb når de skal ta over ansvaret for riksveiene. Asfaltmilliarden må til for å sikre en skikkelig veistandard i hele landet, sier Navarsete til NTB.

Hun tror ikke det er urealistisk å få gjennomslag for et slikt krav i eventuelle forhandlinger om en ny, rødgrønn regjeringserklæring - til tross for den tradisjonelle SV-motstanden mot veibygging. For Sps del er god veipolitikk god distriktspolitikk og god næringspolitikk

– Jeg har møtt mange fylkespolitikere både fra Arbeiderpartiet og SV som er opptatt av gode veier lokalt. Dessuten er SV først og fremst motstander av de store firefelts motorveiene, og ikke mindre lokale veier, sier hun.

Superbredbånd til alle

Sp-lederen la stor vekt på distriktsprofilen da hun talte under valgkampåpningen - med hovedvekt på tradisjonelle Sp-saker som nettopp samferdsel (tog og vei), superbredbånd over hele landet (oppgradering av dagens bredbånd), lik nettleie på strøm (uansett hvor du bor i landet) og fraktutjevning på drivstoff (slik at transportsektoren ikke lider under dyrere bensin- og dieselavgifter i enkelte deler av landet).

Sp vil dessuten ha et tak på 40.000 arbeidsplasser i Oslo og ettergi studielån for arbeidstakere som bosetter seg i deler av landet med redusert arbeidsgiveravgift.

– Vi må spre makt og kompetanse til andre deler av landet. Det er bare sunn fornuft å si at vekst i statlige arbeidsplasser i hovedstaden skal utløse etablering av arbeidsplasser andre steder, sa hun i talen.

Heller ikke rovdyrpolitikk, landbrukspolitikk og storsatsing på fornybar energi var glemt på smørbrødlisten over politikken Sp går til valg på.

– Du rendyrket distriktsprofilen i stor grad, er det først og fremst i distriktene Senterpartiet hører hjemme?

– Ja, Sp hører hjemme i distriktene, selv om vi også har fått gjennomført god politikk for byene de siste årene. Vi ønsker å være talerør for de som ikke så lett blir hørt, sier hun.

Vil kutte i formuesskatten

Mer omstridt er nok Senterpartiets ønske om å legge om dagens formuesskatt. Der SV ikke har vært villig til å snakke offentlig om mulige kutt i formuesbeskatningen, mener Sp at den i dag rammer skjevt og uhensiktsmessig. Små bedrifter må med dagens ordning betale skatt av såkalt «arbeidende kapital», det vil si eiendommer, maskiner og utstyr til bruk i virksomheten.

Navarsete påpeker at Sp vil ha en differensiering av formuesbeskatning, slik at selvstendig næringsdrivende ikke trenger å betale skatt på arbeidende kapital.

– Jeg ser ingen grunn til at Stein Erik Hagen ikke skal betale skatt av sin formue. Det vi ønsker er en avgrensning. Dette er selvfølgelig et forhandlingsspørsmål, men jeg opplever at verken Ap eller SV stenger døra for en slik ordning, sier Navarsete om omleggingen som trolig vil koste rundt én milliard kroner etter hennes beregninger.

– Jeg tror ikke Kristin Halvorsen er opptatt av de små bedriftseierne. Hun er nok mer opptatt av helt andre grupper, sier Sp-lederen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse