JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil lovfeste aktiv livshjelp

Kristelig Folkeparti (KrF) vil øremerke 2,8 milliarder kroner til såkalt aktiv livshjelp de neste fire årene.

KrF-leder Dagfinn Høybråten og partiets helsepolitiske talsvinne Laila Dåvøy la fredag fram partiets plan for aktiv livshjelp. Planen om å lovfeste lindrende og verdig hjelp til syke helt til det siste, fremmes som et klart nei til aktiv dødshjelp, i motsetning til hva Fremskrittspartiets landsmøte gikk inn for i vår.

– Dette er et viktig verdispørsmål. Vi tror lindrende behandling ved livets slutt er et mye bedre og riktigere alternativ enn å åpne for aktiv dødshjelp, slik Frp gjør, sier Høybråten til NTB.

– Ikke reell

Fremskrittspartiet synes det er unødvendig av KrF å bruke Frps standpunkt i dødshjelpsdebatten for å fremme sitt eget standpunkt rundt livshjelp.

– Det blir håpløst at KrF bruker dette mot oss, for sammenligningen blir ikke reell. Frp vil også legge til rette for omsorg i livets sluttfase, og livshjelp, sier leder av Stortingets helse- og omsorgskomité, Harald Tom Nesvik (Frp), til NTB.

Nesvik mener KrFs plan gjelder en annen type pasienter enn dem som vil være aktuelle for aktiv dødshjelp.

– Det er kun i særskilte, ekstreme tilfeller vi vil åpne for aktiv dødshjelp. Dette gjelder pasienter det ikke er mulig å hjelpe på noen annen måte, eller gi smertebehandling, sier han.

Bedre pleie

KrF valgte å legge fram sin fireårsplan ved Hospice Lovisenberg i Oslo. Avdelingen er en del av Lovisenberg Diakonale Sykehus, og har spesialisert seg på omsorg, pleie og lindrende behandling til kronisk syke eller døende pasienter.

– Her blir vi ivaretatt på alle mulig måter, sier Anita Gulbrandsen, som er pasient på hospicets døgnpost, som har tolv plasser.

Det er avdelinger som Hospice Lovisenberg KrF vil se mer av i framtida. I tillegg vil de styrke det oppsøkende helsetilbudet i kommunene.

– Vi vil at alle skal kunne få tilbud om livshjelp der de bor. Derfor må det opprettes flere hospiceavdelinger på sykehusene og flere sengeplasser for lindrende behandling i kommunene, sier Dåvøy.

– Skal ikke lønne seg

KrF ønsker å øremerke til sammen 2,8 milliarder kroner til dette og andre tiltak for å styrke tilbudet i løpet av fire år, og de vil fjerne stykkprisfinansiering for denne typen pasienter.

– Pleie i livets siste fase skal ikke lønne seg. Det blir meningsløst å snakke om inntjening, så vi vil fullfinansiere livshjelp, sier Høybråten.

Frp har tidligere forslått en statlig finansieringsordning for etablering og drift av hospice, og forslaget fikk støtte fra de andre opposisjonspartiene.

I en stortingsdebatt i mai mente stortingsflertallet at det vil være mer kostnadseffektivt å satse på hjelp i livets sluttfase ved sykehus, sykehjem og i pasientenes egne hjem. De viste til en uttalelse fra Legeforeningen om at det totalt sett bare vil være noen få som kan dra nytte av et slikt tilbud. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse