JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha miljøenighet

Senterpartiet og SV må rydde vekk uenigheter og stå sammen om en offensiv miljøpolitikk, mener Erling Sande (Sp).

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen mener Arbeiderpartiet har vært en «miljøpropp», og at det har vært vanskelig å få partiet med på å satse på fornybar energi. Nå sier Sps miljøpolitiske talsmann at de to minste regjeringspartiene må gå gjøre felles sak i miljøpolitikken.

– Det er viktig at Senterpartiet og SV står sammen, og krever en sterk satsning på miljø og fornybar energi, sier Erling Sande til Dagsavisen.

Lite villige

Også mellom regjeringspartnerne Sp og SV hersker det imidlertid uenighet i miljøpolitikken. I Sp oppleves SV som lite villige til å satse på fornybar energi som setter spor i naturen, for eksempel vindmøller eller utbygging av vernede vassdrag. Denne uenigheten håper Sande partiene kan rydde bort.

– Hvis man kan gå bort fra det litt overdrevne fokuset på vern, reduserer man de interne uenighetene om miljøpolitikken mellom SV og Sp. Avstanden har til tider vært unødvendig stor, sier Sande.

Sande understreker at også Senterpartiet er opptatt av å verne utsatte naturområder, men mener miljø- og klimautfordringene nå er så store at utbygging av fornybar energi ofte må gå foran tradisjonelt naturvern.

– Vi mener det må gå an å ta naturen i bruk, så lenge det skjer på en skånsom måte, sier stortingsrepresentanten.

Vil ha konkret erklæring

Sande hevder de rødgrønne har gjort langt mer enn tidligere regjeringer, men at miljøsatsingen likevel må bli mye sterkere, tydeligere og mer konkret enn i Soria Moria-erklæringen. Dersom man spikrer hvilke miljøtiltak man vil ha i en ny regjeringserklæring, slipper partiene å ha uenigheten seg imellom gående i en ny stortingsperiode, mener Sp-politikeren.

– Det er viktig at vi blir enige om konkrete tiltak. Det er lett å bli enige om målsettinger, men mye mer krevende å bli enige om hva man skal gjøre, sier Sande.

Av tiltak Sp ønsker inn i en ny regjeringserklæring, er mellom seks og åtte milliarder kroner til fornybar elektrisitets- og varmeproduksjon. Mer penger til Enova, og å få på plass såkalte grønne sertifikater nevnes som gode tiltak.

– Vi har et kjempepotensial og store ressurser innen både vind-, vannkraft og bioenergi. Å ikke satse på dette vil være en sterk sløsing av ressurser, sier Sande.

– Ingen motsetning

Heller ikke i SV legges det skjul på at det har vært uenighet i regjeringen om miljøpolitikken, ikke bare med Arbeiderpartiet, men også mellom Senterpartiet og SV i saker om vern av naturområder. Partisekretær Silje Schei Tveitdal vil likevel ikke gå med på at det behøver å være noen motsetning mellom naturvern og fornybar energi.

– Vi mener det må gå an å ha to tanker i hodet samtidig, og er ikke villige til å la naturvern gå på bekostning av fornybar energi, sier partisekretær Silje Schei Tveitdal.

På spørsmål om hvorvidt Sp og SV bør stå sammen i kampen om miljø, viser Tveitdal til at hun ikke vil diskutere hvem som har skylden for hva, og at hun er optimist med tanke på å få Ap med på å meisle ut en enda bedre miljøpolitikk i neste stortingsperiode.

Partisekretæren sier også at hun er enig med Erling Sande i at det viktig at i at erklæringen blir så tydelig som mulig.

Annonse
Annonse