JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prisene falt kraftig i juli

Billigere klær, sko og flyreiser sørget for at det samlede prisnivået falt kraftig fra juni til juli.

Det viser ny statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Fra juni til juli falt konsumprisindeksen med 0,6 prosent, ifølge tall som Statistisk sentralbyrå publiserte mandag. Mens tolvmånedersveksten i KPI var på 3,4 prosent i juni, var den nede i 2,2 prosent i juli.

Tolvmånedersbildet justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) plasserer inflasjonen på 2,5 prosent etter et fall fra 3,3 prosent i juni.

– For dem som ventet på gode nyheter, så får de ikke det. Prisfallet er et tegn på lavkonjunktur og fallende etterspørsel, først og fremst internasjonalt, sier økonomiprofessor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole til NTB.

Klær, sko og flyreiser

Han påpeker imidlertid at en del av bildet er typisk for sommeren, blant annet fordi mange butikker har salg i juli. Likevel er det lav etterspørsel internasjonalt som rammer norsk næringsliv og økonomi hardest, ifølge Grytten.

De viktigste årsakene til prisfallet i sommermåneden var priser på sko og klær, som falt hele 5,1 prosent i juli, og at prisene på flyreiser falt med 22,3 prosent i juli, etter en kraftig oppgang i juni. Det var hovedsakelig prisene på utenlandsreiser som bidro til nedgangen, men også prisene på innenlandsreiser falt noe.

Prisene på frisk frukt og friske grønnsaker gikk ned med henholdsvis 8,2 prosent og 5,2 prosent fra juni til juli og var også viktige bidragsytere til nedgangen i KPI. Prisene på hotelltjenester falt med 12,9 prosent i juli, noe som kan forklares med sommertilbud. Også drivstoffprisene gikk noe ned.

Overrasket økonomene

Tallene overrasker økonomene i DnB NOR og Nordea. Utviklingen overgikk deres egne forventninger.

– Faktorene som trakk ned var enda svakere enn vi hadde ventet. Lavere vekst i matvareprisene og transportprisene trakk hver ned kjerneinflasjonen med rundt 0,3 prosentpoeng, mens vi hadde sett for oss 0,2 prosentpoeng, skriver seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets i en kommentar.

I DnB NOR Markets ventet man stigning i flyprisene og post- og teleprisene, men fasiten viser det motsatte. Begge falt, mens klær og sko hadde en et sterkere fall enn økonomene i DnB NOR Markets hadde sett for seg på forhånd.

Fortsatt usikkert

– Det er vanskelig å si noe på bakgrunn av dette om hvordan norsk økonomi utvikler seg. Konsumprisindeksen har vært svært nervøs og det er fortsatt stor usikkerhet. Men ser man på utlandet er det tegn til lavere inflasjon og kanskje til og med deflasjon, sier Grytten.

Justert for avgiftsendringer og uten energivarer steg konsumprisindeksen (KPI-JAE) med 2,5 prosent de siste tolv månedene. KPI var 125,7 ved utgangen av juli i år, mot 123,0 i samme måned i fjor.

Kan påvirke renta

Det betyr at inflasjonen her i landet ligger akkurat på målet Norges Bank styrer rentepraksisen etter (2,5 prosent). Dersom tolvmånedersveksten avtar ytterligere utover høsten, kan det bety at en renteøkning blir utsatt. Økonomene synes imidlertid enige så langt om at renta holdes uendret til rundt nyttår, og at styringsrenta kan begynne å krype oppover fra vårparten neste år.

– Utviklingen i en måned alene har nok ikke så stor betydning for Norges Bank. Men hvis denne utviklingen fortsetter kan vi komme under inflasjonsmålet, noe som vil bidra til å utsette en renteoppgang, sier Grytten. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse