JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha nytt valgsystem

I Norge må du gå gradene gjennom partienes ungdomsorganisasjoner for å få politiske posisjoner.

Dette vil Ola Borten Moe, Senterpartiets listetopp i Sør-Trøndelag, endre på.

Ola Borten Moe etterlyser en diskusjon om hvordan det norske demokratiet fungerer, og vil starte en offentlig debatt om valgordningen, nominasjonsprosesser og folkelig delaktighet i politikken.

Han ser to tydelige tendenser i norsk politikk, færre mennesker bestemmer stadig mer, og politikk blir i stadig større grad et eget yrke.

Obama

– Se på Norge i dag. De politiske partiene opplever en massiv nedgang i antall medlemmer. Gjennomsnittsalderen på politikere øker med ett år for hvert år som går. Likevel har de politiske partiene monopol på all politisk debatt. I realiteten er det svært få mennesker som bestemmer hvem som skal bekle de politiske vervene, sier Borten Moe til Adresseavisen.

Han peker på USA og bruker Obama som eksempel:

– I USA er situasjonen en helt annen. Der må du helst ha en yrkeskarriere før du blir politiker. En mann som Obama ville aldri blitt valgt til noe som helst i Norge. Han har ikke gått gradene gjennom politiske ungdomsorganisasjoner og partiapparat. Hans politiske bakgrunn var to år i Senatet, før han ble president. Det ville ikke vært mulig her hjemme, sier Borten Moe.

Vil endre listepraksis

Senterpartiets listetopp i Sør-Trøndelag ser for seg et system der partiene ikke lenger kan prioritere sine valglister, men der velgerne selv bestemmer hvem de skal gi sin stemme til.

– Vi bør ha et system der alle kan melde sin interesse for å delta i den nasjonale politikken. Dermed blir det viktig for partiene å sørge for at de har folk på listene sine som velgerne liker, sier Ola Borten Moe.

Gjennom en slik valgordning vil stortingsrepresentantene i langt større grad måtte forholde seg til de velgerne de faktisk representerer, mener han.

– Dersom du da ikke leverer, så har du ingen mulighet til å bli gjenvalgt. I dag er det nok for meg å holde meg inne med styret i partiet og nominasjonskomiteen for å bli gjenvalgt, sier Ola Borten Moe. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse