JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Norge skal bli best på film

Kunstnernes levekår skal bedres, og Norge skal bli best i Norden på film.

Barna skal få bedre kulturtilbud og 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur innen 2014.

De rødgrønne partiene presenterte onsdag sitt kulturprogram for den neste valgperioden, Kulturløftet ll.

Alle de tre partilederne og kulturminister Trond Giske (Ap) understreket at regjeringen står for en helt annen kulturpolitikk enn dagens opposisjon.

– Innretningen på løftet er en gigantisk annen kurs enn Fremskrittspartiet og de andre borgerlige partiene sier de vil føre, understreket finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) la vekt på at den rødgrønne regjeringen har gjennomført det største løftet for kulturen noen gang.

– Vi må ikke glemme at kulturen har en verdi i seg selv. Kulturløftet uttrykker de verdiene regjeringen bygger på, fellesskap og enkeltmenneskets mulighet til å utvikle seg selv, sa han.

1 prosent i 2014

Kulturløftet II består av til sammen 17 satsingsområder, og målet er at 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur innen 2014.

Blant satsingsområdene er film. Målet er at Norge skal bli den ledende i Norden på film, TV-drama og dokumentar. 25 prosent av kinomarkedet skal bestå av norske filmer.

De rødgrønne vil satse på filmmiljøer i regionene og har som målsetting at kvinner skal inneha minst 40 prosent av nøkkelposisjonene i norsk filmmiljø.

Barnekultur

Et annet satsingsområde er tiltak for barn og unge. De tre partiene går inn for at det skal gjennomføres et løft for kulturskolene slik at alle barn som ønsker det får et kulturskoletilbud av god kvalitet til rimelig pris. Dette skal blant annet sikres ved at kommunene skal få statlige stimuleringsmidler.

– Tiltakene for barn er de mest populære kulturtiltakene som finnes. Derfor er det viktig å legge til rette for at flere barn får en mulighet til å delta. Vi vil se på muligheten for at barn kan delta på kulturskole i forlengelse av skoledagen, sa Kristin Halvorsen.

Kunstnernes kår

De rødgrønne partiene vil sikre norske kunstnere en lønn det går an å leve av.

Kulturløftet slår fast at det ikke blir kunst uten kunstnere. Målsettingen er derfor å bedre levekårene med hovedvekt på inntektsvilkår og velferdsordninger. Stipendsystemet skal forbedres, og kunstnerne skal sikres rettigheter til egne kunstverk.

Kunnskapsløftet inneholder også løfter om styrking av de frivillige kulturlivet, styrking av bibliotek og norsk språk, satsing på musikk av alle slag og dans.

Det skal bli et godt teater- og operatilbud over hele landet og den norske kulturarven skal tas vare på. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse