JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha europeisk arbeidsdomstol

Wanja Lundby-Wedin, leder i svensk LO og president for europeisk fagbevegelse, foreslår at det opprettes en europeisk arbeidsdomstol. Forslaget et en direkte følge av dommen i Vaxholm-saken.

Dommen viste at EF-domstolen i Strasbourg ikke har den rette kompetansen, framholder Lundby-Wedin overfor Sveriges Radio.

– Den viser en kunnskapsmangel hos dommerne og medlemmene i EF-domstolen om arbeidsmarkedsspørsmål og hvordan arbeidsmarkedet virker i de ulike medlemslandene. Derfor kan det være på sin plass med en egen arbeidsdomstol, mener den svenske LO-lederen, som også er president i Den europeiske faglige samorganisasjonen (EFS).

I dommen som falt rett før jul sa EF-domstolen at det svenske Byggnads gikk for langt, da man i 2004 innledet blokade i Vaxholm mot det litauiske bygningsfirmaet Laval un Partneri. Også det finske sjømannsforbundet fikk i desember en smekk på fingrene av EF-domstolen for å ha stoppet Viking Lines planer om utflagging av en av sine ferjer.

Bekymret

– De europeiske fagorganisasjonene er urolige etter disse to domsavsigelsene. Vi står jo som modell for mange andre i Europa. Hvis den modellen ikke får tjene som et mønster av EF-domstolen, blir både vi og de urolige, uttaler LO-lederen.

En måte å dempe bekymringene på ville være at en spesialdomstol tar hånd om de europeiske arbeidsmarkedstvistene, ifølge LO-lederen. Dette er et forslag som Lundby-Wedin nå har drøftet med sine finske faglige kollegaer.

Regjeringsutvalg

Den svenske regjeringen er også opptatt av den svenske modellen og at denne må reddes. Regjeringen har derfor vedtatt å sette ned et utvalg som skal analysere dommen i Vaxholm-saken og foreslå endringer i svensk lovgivning. Det sa arbeidsmarkedsminister Sven Otto Littorin i riksdagens debatt om saken sist fredag.

Både den såkalte ”Lex Britannia” som inngår i Medbestämmandelagen, og utstasjoneringsloven som regulerer vilkårene for utenlandsk arbeidskraft i Sverige skal utredes.

En første treff mellom regjeringens og fagbevegelsens representanter finner sted 28. januar.

Annonse
Annonse