JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre skurker ble tatt

Oppklaringsprosenten for kriminalitet som politiet selv må anmelde, gikk kraftig ned på grunn av arbeidskonflikten.

Lavere innsats enn normalt fra politiet resulterte i et kraftig fall i anmeldte narkotikaforbrytelser første halvår, viser Politidirektoratets rapport om anmeldt kriminalitet hittil i år. Også antallet trafikkontroller falt kraftig, og dermed ble det også færre forelegg og straffereaksjoner. Færre saker ble oppklart, og saksbehandlingstiden gikk opp.

Politidirektør Ingelin Killengreen håper at noe av det tapte arbeidet kan bli hentet inn. Etter at konflikten ble løst, melder politimestrene over hele landet om ny velvillighet fra de ansatte til å ta i et tak.

– Aktiviteten øker, folk setter seg på ekstravakter og entusiasmen er på god vei tilbake. Vi skal i alle fall bli vesentlig bedre i tiden framover. Målene ligger klare, sier Killengreen til NTB.

Politiets Fellesforbund mener det er feil å skylde ensidig på konflikten med politifolkene for at kriminalitetstallene peker oppover i første halvår.

– Det er et stort problem med for lav bemanning i norsk politi. Politidirektoratet har selv satt mål om at det skal være to politifolk per 1.000 innbyggere i 2020. I dag har vi en politidekning på 1,68, per 1.000, sier forbundsleder Arne Johannessen.

Lover større kull

Justisminister Knut Storberget (Ap) var til stede da politidirektøren la fram halvårstallene. I reneste valgkampstil lovet ministeren minst 2.000 nyutdannede polititjenestemenn de neste fire årene. Killengreen vil ikke blande seg inn i Storbergets valgkamp, men sier Politidirektoratet har levert en rapport til justisministeren hvor framtidens bemanningsbehov er beskrevet.

– Vi må minst ha like store kull med politistudenter i årene framover som i år. Det er fremdeles flere som slutter i politiet enn tidligere, så dette er minstebehovet, sier Killengreen.

I år er det over 550 studenter som skal tas opp på politihøyskolen, det største kullet noen gang. Storberget sier at dette er det minste antallet studenter som skal tas inn de neste årene.

Utlendinger stjeler

Sett bort fra konsekvensene av arbeidskonflikten som først og fremst har rammet narkotikalovbrudd, trafikkontrollene og saksbehandlingstidene som har steget noe, har årets første seks måneder vært ganske stabile.

Et negativt unntak er en kraftig økning på 7,8 prosent i anmeldte vinningsforbrytelser. Mens norske kriminelle i flere år ikke har brutt seg inn i hus for å stjele innbo, har nå utlendinger sørget for en økning på hele 23 prosent.

– Vi ser at dette igjen er attraktivt for personer fra Romania, Litauen og Polen, sier Killengreen.

– Slutt å bløffe

Både Høyres leder Erna Solberg, og Per Sandberg i Fremskrittspartiet slakter Storbergets løfter etter offentliggjøringen av tallene fra Politidirektoratet. Både når det gjelder vold, skadeverk (i hovedsak tagging og graffiti) og økonomisk kriminalitet viser oversikten økning i anmeldte forhold.

– Rapporten forteller kriminelle at kriminalitet lønner seg. Knapt to av ti vinningsforbrytelser oppklares. Det er ingen mening i at Norge skal være et land med så høy kriminalitet, sier Sandberg.

– Knut Storberget må nå slutte å bløffe det norske folk på det groveste. For under to uker siden skrøt han av at kriminalitetsutviklingen går i riktig retning. Det er nå dokumentert hinsides enhver tvil at det er riv ruskende galt, sier Erna Solberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse