JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industritoppen er nådd

Det er solcelleindustrien som står for hele veksten i norsk industri de siste tre åra, framgår det av konjunkturrapporten til Norsk Industri, som ble lagt fram i dag. Og snart begynner nedturen.

Tallene som Norsk Industri la fram i dag, viser en vekst på 45 prosent de siste tre åra. I 2007 omsatte industrien for 600 milliarder kroner. Halvparten av dette var eksport.

Optimismen fortsetter for 2008. Samtidig ser industrien ut til å være veldig nær toppen av en høykonjunktur. Og da begynner nedturen, som Norsk Industri mener bedriftene ikke er klare for.

Lavere inntjening

– Vi spår en vekst på åtte prosent i 2008, sa bransjepolitisk direktør Knut E. Sunde. Mange bedrifter har ordrereserver, men veksten er begynt å dabbe litt av.

Og veksten i inntjening synker. Mens nesten 80 prosent av bedriftene i Norsk Industri meldte om økt inntjening i 2006, er tallet redusert til 50 prosent i 2007. Og 40 prosent melder om redusert inntjening.

Ikke forberedt

Det som skiller tidligere høykonjunkturer fra den vi er inne i nå, er at det ikke skjer noen vesentlige investeringer i fastlandsindustrien.

– Det som bekymrer meg mest, er hvor lite fastlandsindustrien har brukt på investeringer i høyteknologi i løpet av denne høykonjunkturen, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen.

Han peker på at deler av norsk industri sitter med prosesslinjer som snart er utgått på dato, eller som ikke tilfredsstiller SFTs utslippskrav. En må være forberedt på en periode med lavkonjunktur, ikke minst for å oppveie for ei sterk krone og høye lønnskostnader.

Energikostnader til himmels

– Det funnet jeg er mest opptatt av, er den eksplosive økningen i energikostnader. Fra 2002 har bedriftenes energikostnader økt med 80 prosent, sier Lier-Hansen, og mener at dette ikke lover godt for industrien fra 2010 og framover.

– Økte kostnader for kvotekjøp skaper et ekstra trykk på bunnlinja i norsk fastlandsindustri. Samtidig har energiminister Åslaug Haga sagt klart ifra om at hun kun tar ansvar for det særskilte kraftkriseregimet, som nå vil gjelde for Midt-Norge de nærmeste 5-6 åra. Gasskraftverket på Skogn blir det åpenbart ikke noe av, erkjenner han.

– Norge uinteressant for investeringer

– Vi har ikke politikere som forstår å få på plass rammevilkår for fastlandsindustrien. Det er heller ikke satt av kvoter til nye høyteknologiske investeringer. Dermed blir Norge totalt uinteressant som investeringsland for industri som har klimautslipp, fastslår industridirektøren. Industrien foretrekker å investere i land som står utenfor EUs kvotemarked på grunn av kostnadene til klima/energi.

– Jeg håper det blir tørrår våren 2009, så vi får testa beredskapsregimet før valget, sa han som en ekstra hilsen til Haga.

Truer arbeidsplasser

Med EUs kvotesystem, sterk kronekurs, dårlige avskrivningsregler for maskinparken og høye kraftpriser, kan det spøke for arbeidsplassene, mener Norsk Industri.

– Da er det uhyre viktig at vi ikke skyter oss selv i foten ved å gi høye tarifftillegg denne våren, sa Stein Lier-Hansen.

Annonse
Annonse