JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV stoler ikke på partnerne

SVs Inga Marte Thorkildsen advarer mot å tro på forsikringene om at de rødgrønne vil finne et kompromiss som stopper oljeboring i nord.

Oljeboring i Lofoten og Vesterålen er en av valgkampens aller mest betente saker. Den splitter både de rødgrønne partiene og konkurrentene på borgerlig side. Tirsdag avblåste samferdselsminister og Sp-leder Liv Signe Navarsete likevel langt på vei oljestriden.

– Jeg tror utfallet blir at det ikke blir oljeboring i Lofoten og Vesterålen i neste stortingsperiode. Det vil være et rimelig kompromiss mellom Ap som ønsker boring og SV som ønsker varig vern, sa Navarsete til TV 2-nyhetene.

Torsdag kom også Aps partisekretær Raymond Johansen på banen og forsøkte å dempe gemyttene i oljestriden med en forsonende tale på torget i Svolvær.

Skjebnesvangert

SVs miljøpolitiker på Stortinget Inga Marte Thorkildsen advarer mot å tro på forsikringene om at saken så å si er løst.

– Det kan vise seg å bli skjebnesvangert. Vi skal ikke kimse av oljekreftene og den innflytelsen de har i toneangivende partier. Alle vet at det er sterke krefter i Ap som ønsker å åpne for oljeboring i Lofoten og Vesterålen så fort som mulig, sier Thorkildsen til Dagsavisen.

Hun mener de ivrigste tilhengerne av oljeboring ikke vil legge saken død selv om en konsekvensutredning viser betydelige negative effekter av å åpne for oljeboring.

Raymond på banen

Mens Sp ønsker seg et kompromiss der spørsmålet om boring i Lofoten og Vesterålen legges dødt i fire år, ivrer krefter i oljenæringen og Arbeiderpartiet etter det Dagsavisen erfarer for en kompromissløsning der man åpner deler av områdene nå. En aktuell modell kan være å dele oljeblokken Nordland VII, slik at områdene utenfor Vesterålen åpnes mens Lofoten inntil videre skjermes for oljeboring.

Arbeiderpartiet har i valgkampen overlatt håndteringen av den kinkige oljesaken til partisekretær Raymond Johansen. Han legger vekt på at det er viktig med en grundig prosess der man henter inn nødvendig kunnskap før man tar stilling til om områdene skal åpnes for boring.

– Dette er det mest ansvarlige standpunktet, ikke en form for unnaluring. Vi må følge spillereglene og kan ikke tvinges til ta et standpunkt uten at kunnskapen er klar bare fordi det kommer et valg, sier Johansen til Dagsavisen på telefon fra Svolvær.

I talen partisekretæren holdt i Svolvær i går refset han Frp og Siv Jensen for at de vil åpne for boring før alle fakta er på bordet. (ANB)

Annonse
Annonse