JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner for kommunetvang

Senterpartiets Ola Borten Moe åpner for bruk av tvang når det gjelder å slå sammen mindre kommuner.

Sps førstekandidat i Sør-Trøndelag, Ola Borten Moe, tror mange kommuner i årene framover selv kan komme til at de er for små, og frivillig komme fram til at sammenslåinger er et riktig svar. Partiet har vært sentralt i flere av de frivillige sammenslåingene som er gjort de siste årene.

Men for første gang åpner nå en sentral Sp-politiker for at partiet også må være villige til å bruke makt mot kommunene.

– Utgangspunktet må være at kommunene selv kommer fram til frivillige og gode løsninger med samarbeid eller rene sammenslåinger. Men det er ikke et alternativ at kommunene ikke lykkes. Jeg mener Senterpartiet i en slik situasjon ikke lenger kan stå som en garantist mot tvungne kommunesammenslåinger, sier Ola Borten Moe til Adresseavisen.

Men hans partikollega, kommunal- og regionminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) deler derimot ikke hans syn.

– Det er en kjent sak at Moe mener dette. Men Sp mener at det kan bli både dyrere og dårligere tjenester ved kommunesammenslåinger. Vi er ikke for bruk av tvang, sier Kleppa til NTB.

Hun viser til en rapport fra Helsedirektoratet som forteller at samarbeidet mellom sykehus og kommune er mest problematisk i mellomstore og store kommuner.

– Rapporten viser at folk jevnt over er mest fornøyd med tjenestene i mindre kommuner. Vi slår fast frivillighet i vår forutsetning for sammenslåing. For noen av de minste kommunene er et mer systematisk kommunesamarbeid et alternativ til sammenslåing, sier ministeren. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse