JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tilrettelegging hjelper

Gravide som får tilrettelegging på jobben, har mindre sykefravær enn de som ikke får. Arbeidsgiver er dessuten pålagt ved lov å legge forholdene til rette under svangerskapet.

Rundt 60 prosent av gravide blir sykmeldt i løpet av svangerskapet. Mer enn to ukers sammenhengende fravær er nokså vanlig. En studie foretatt av Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) og Folkehelseinstitutt har sett nærmere på sammenhengen mellom arbeidsmiljø for gravide og fraværet.

Turnusarbeid

Gravide som fikk tilrettelagt arbeidet hadde 11 prosent lavere risiko for fravær fra midten av svangerskapet sammenlignet med dem som ikke fikk tilrettelegging. Gravide som jobbet turnus eller arbeidet om kvelden eller natten, hadde særlig utbytte av tilrettelegging av arbeidsmiljøet.

Hver tredje sykmeldt

– Vi har sett på 23.000 gravide som var i jobb og som ikke var sykmeldt i uke 17, det vil si nesten midt i svangerskapet. 31 prosent av disse ble sykmeldt mer enn to uker i løpet av de neste 14 ukene. Fraværet ble koblet opp mot hvorvidt den gravide selv mente at hun trengte tilrettelegging på arbeidsplassen. Her kunne man krysse av på følgende kategorier: tilrettelegging ikke nødvendig, tilrettelegging nødvendig, men ikke gjennomført og tilrettelegging nødvendig og gjennomført, uttaler forsker ved STAMI, Petter Kristensen til instituttets hjemmeside.

Studien besto av gravide kvinner som har deltatt i mor-og-barn-undersøkelsen (MoBa) i perioden 1999-2005. I alt har 29.000 kvinner i arbeid fylt ut et spørreskjema i ukene 17 og 30 av graviditeten.

Foretrekker sykemelding

I følge en rapport fra forskningsstiftelsen Fafo fra 2003, "Gravid og i jobb", har seks av ti bedrifter erfaring med å tilrettelegge arbeidet for gravide. Det dreier seg om å avlaste den gravide ved at kolleger overtar noen av arbeidsoppgavene, tekniske tiltak eller arbeidstidsendringer.

Slik tilrettelegging er i liten grad formalisert i bedriftenes personalpolitikk, HMS-arbeid og sykefraværsarbeid. De svarene Fafo fikk fra arbeidsgiverne tyder på at mange foretrekker at den gravide sykmelder seg, fremfor at hun kanskje jobber redusert og er delvis borte fra jobben.

Annonse
Annonse