JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Lofoten avgjør ikke i nord

Spørsmålet om oljevirksomhet utenfor Lofoten blir ikke avgjørende for nordnorske velgere, mener Nordlys-redaktør.

Den profilerte nordnorske kommentatoren avdramatiserer sprengkraften denne saken har for et fortsatt rødgrønt regjeringssamarbeid. Ifølge Hans Kristian Amundsen er toppledelsen i de tre regjeringspartiene enig om at saken ikke skal settes helt på spissen i løpet av valgkampen. Kristin Halvorsen går hardt ut, men trekker seg hver gang hun blir utfordret på om dette kan ødelegge for en ny trepartiregjering.

– Det skal ikke stilles ultimatum. SV og Senterpartiet skal kunne markere sine primærstandpunkter tydelig og aggressivt. Men partilederne og de innerste kretsene har blandet blod på at dette ikke skal bli et spørsmål om regjering eller ikke regjering, sier Amundsen.

Komplisert

Ved ikke å flagge et klart standpunkt, har Arbeiderpartiet ifølge Amundsen valgt en vanskelig og komplisert retning på det betente spørsmålet.

Forkjemperne for oljeutvinning har dempet sin retorikk betraktelig. Fylkesrådslederen i Nordland, Odd Eriksen, som for bare få uker siden fikk kjeft for å si at det teknisk er trygt å bygge ut i de sårbare områdene, legger seg også på en vente- og se-holdning.

– Det er uansvarlig å ta et klart standpunkt nå, før vi kjenner resultatene av seismikkundersøkelsene og havbunnsundersøkelsene. Vi har brukt mer enn en halv milliard kroner på denne informasjonsinnhentingen, og må se resultatene før vi tar endelig standpunkt, sier Eriksen til NTB.

Mission Impossible

Ifølge Nordlys-redaktøren kunne man forvente at Arbeiderpartiet skulle bli straffet for sin uklare holdning. De har valgt den aller mest kompliserte veien ut av et betent spørsmål ved å skyve avgjørelsen foran seg.

– Arbeiderpartiet har valgt den mest ansvarlige veien. Men det er nesten for en «Mission Impossible» å regne, når man kommuniserer «vente og se» i opinionen med en høyre- og en venstreside som sier så klart ja eller nei til oljevirksomheten, sier Amundsen til NTB.

Potensialet tatt ut

Han mener regjeringspartiene til nå har klart å balansere saken. Men det kan endres dersom SV blir hardt presset. Da står Lofoten der som en blinkende sak som SV kan «leve eller dø på».

Nordlys-redaktøren tviler likevel på at det vil skje. Han mener potensialet i Lofoten-kortet langt på vei er spilt ut allerede og viser til fredagens meningsmåling i de nordnorske apresseavisene.

Ikke gevinst

Her deler Arbeiderpartiet og Frp langt på vei landsdelen mellom seg. Verken i Troms eller Nordland ser Amundsen noen tegn til at Lofoten-spørsmålet påvirker stemmegivningen til de nordnorske velgerne.

– Målingen gir ikke grunnlag for å si at det ene eller andre partiet vinner eller taper på sine holdninger til oljeboring utenfor Lofoten. Hvis denne saken skulle være dominerende burde Ap, som ikke tar standpunkt, gå tilbake og SV, Høyre og Frp vinne. Det ser vi verken i målingen eller i bakgrunnsmaterialet, sier Amundsen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse