JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I kø for å stemme

I løpet av fire dager har over 50.000 avgitt forhåndsstemme til årets stortingsvalg.

Dermed må departementet bestille flere forhåndsvalgkonvolutter.

– Vi kan trygt slå fast at antall forhåndsstemmer så langt er høyere enn forventet, sier kommunal og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til NTB.

Årets valg er det første der departementet foretar en løpende registrering av forhåndsstemmer, og torsdag ettermiddag hadde 52.984 benyttet anledningen til å stemme. Fredagens tall er ikke tatt med, og nye tall kommer først i neste uke.

Ved valget i 2005 ble det avgitt 473.000 forhåndsstemmer.

Kommunene «fornemmer»

I Oslo har allerede 6.606 velgere avgitt sin stemme mellom mandag og torsdag, men det er foreløpig ikke tall for andre kommuner eller fylkeskommuner.

Siden det ikke foreligger sammenlignbare tall fra tidligere valg, er det for tidlig å si om tallene gir noen sikker indikasjon på hvor stor valgdeltakelsen vil bli.

Meltveit Kleppa sier hun har vært i kontakt med flere kommuner som har en fornemmelse av at langt flere har avgitt stemme den første uka enn noen gang tidligere.

– De merker at pågangen er større og dermed må vi ta konsekvensen av dette i departementet. Vi vil ikke risikere å gå tom for konvolutter. Derfor har vi allerede nå satt i bestilling langt flere enn hva vi har trengt tidligere, sier statsråden.

Hun viser til at valgfunksjonærene i kommunene ofte er folk som har deltatt ved mange valg og har stor erfaring.

Skyldes kampanjen

Statsråden er glad for den oppslutningen som nå er registrert, men hun advarer mot å tro at dagens tall betyr at selve valgdeltakelsen i år vil bli større enn normalt.

– Det er nok all oppmerksomheten omkring kampanjene departementet har lansert den siste tiden som har fått folk til å stemme på forhånd, tror Meltveit Kleppa.

– Men sikre kan vi ikke være, og derfor garderer vi oss i hvert fall mot å mangle konvolutter og annet materiell, sier Kleppa. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse