JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Millioner til bioenergi

Forskningsrådet har bevilget 16,8 millioner kroner til et forskningsprosjekt på Hønefoss på bioenergi og papirproduksjon.

– Forskning for mer miljøvennlig energiproduksjon vil være avgjørende for at vi skal kunne møte fremtidens energibehov på bærekraftig vis, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Han viser til at det er betydelige ubrukte råstoffressurser i landbruket. Det største råstoffpotensialet for økt utbygging av bioenergi finnes i norske skoger.

Klimatrusselen

Regjeringen la rett før sommeren frem en egen stortingsmelding om landbrukets rolle i å løse klimautfordringene, og meldingen beskriver viktige tiltak og forskningsbehov. Forskningsprosjektet i Hønefoss er i tråd med målsettingene i meldingen.

– Forbruket av ikke-fornybar energi som olje og gass har steget dramatisk de siste 100 årene, og verdens energibehov vil fortsette å øke. Klimaendringer og miljøhensyn gjør det nødvendig å utvikle mer miljøvennlige og effektive energiløsninger i fremtiden, sier Brekk.

Bredt samarbeid

Forskningsrådet har innvilget 16.8 millioner kroner til et forskningsprosjekt som skal effektivisere bioenergi- og papirproduksjonen gjennom bedre håndtering av råvaremateriale og prosessintegrering. Total ramme for prosjektet er 35 millioner kroner, siden næringen selv dekker store deler av kostnadene.

Norske Skog og Papir og Fiberinstituttet AS leder prosjektet der mange samarbeidspartnere med seg på laget.

På Follum

Prosjektet er direkte rettet mot Norske Skog Follum, men kompetansen og de teknologiske løsningene som utvikles kan også anvendes i andre Norske Skog-fabrikker.

Forskningsprosjektet vil se på problemstillinger knyttet til nye teknologiske løsninger for integrert produksjon av papir, bioenergi, pellets og biodiesel. Prosjektet har oppstart i høst, og er planlagt ferdigstilt i 2013. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse