JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lover flere faste jobber

LO-leder Roar Flåthen er bekymret over økt bruk av midlertidige ansettelser. Statsminister Jens Stoltenberg lover å sette inn tiltak.

Flåthen ønsker å skjerpe lovverket, men statsministeren nøyer seg med å varsle vilje til bedre praksis.

– Midlertidig ansettelser er et økende problem. Her må vi se på både lovverket og regelverket for ytterligere å stramme inn både i privat og offentlig sektor. Den utstrakte bruken av vikarbyråer bekymrer meg også. Dette har blitt et problem, sier Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi må se på tjenestetvistloven i offentlig sektor. Den bør strammes inn tilsvarende det som ble gjort for privat sektor da de rødgrønne overtok i 2005, sier Flåthen.

Lørdag besøkte han Nidar sjokoladefabrikk, hvor omfanget av midlertidige jobber har blitt redusert.

Helse og omsorg

– Midlertidige ansettelse et stort problem i offentlig sektor. Jeg tenker i første rekke på helse- og omsorgsyrkene hvor det er tunge og belastende jobber. Her brukes det ofte midlertidig ansatte for å fylle opp stillingsbrøker. Folk kan gå på midlertidige kontrakter i årevis. Slik kan vi ikke ha det, sier Flåthen.

– LO har imidlertid en god dialog med regjeringen og Ap. Vi ønsker å styrke grunnlaget for faste ansettelser. Problemet har økt, og nå er det om lag 275.000 arbeidstakere som har midlertidige jobber. Vi kan ikke akseptere at samfunnet er delt i et A- og B-lag. Midlertidige ansatte har ofte ikke de samme lønns- og arbeidsforhold, og uten fast jobb er det vanskelig å få lån i banken, sier Flåthen.

Bedre praksis

Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg mener det i første rekke er praksis som må strammes inn.

– Vi skal sikre de bestemmelsene vi har i arbeidsmiljøloven. I offentlig sektor må vi bidra til at flere får fast ansettelse. Midlertidige jobber skaper utrygghet for de ansatte. Derfor må vi se på hvordan arbeidsgiveransvaret i det offentlige praktiseres, sier Stoltenberg.

LO-lederen og statsministeren startet lørdag den fagligpolitiske valgkampen sammen med torgmøte i Trondheim. De to kom med en klar advarsel mot å slippe til Høyre og Fremskrittspartiet i regjeringskontorene, siden disse partiene blant annet vil gjøre det enklere for bedriftene å ansette folk midlertidig. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse