JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verftene vil ikke tåle en krise

Norsk skipsbyggingsindustri, slik vi kjenner den i dag, vil ikke tåle en konjunkturnedgang. Det var det mange som mente på Fafos seminar om maritim industriutvikling i Norge i ettermiddag.

Norsk verftsindustri bør heller satse på det den allerede er god på: prosjektstyring og ferdigstilling av båter.

– Fronten i verftene er i ferd med å flyttes fra produksjon til prosjektering, sa forsker Sigmund Aslesen, som viste til flere mulige utviklingsstrategier for den maritime industrien i notatet ”Den maritime klynga i bevegelse”.

Teknologi-

optimist

– Jeg er en maritim teknologi-optimist, sa Erik Jakobsen fra analyseselskapet Menon.

– Med det mener jeg at dersom norsk verftsindustri skal overleve i framtida, må den satse mer på det verftene allerede er gode på i dag. Jeg mener det er grunn til å tro at Norge kan beholde og styrke posisjonen som et kunnskapsbasert senter for maritim virksomhet, men vi må være klar over at det vokser fram viktige konkurrenter i Asia, og da spesielt i Singapore.

Bekymret for rekrutteringen

Konserntillitsvalgt i Aker Yards, Arne Otto Rogne snakket om de faglige utfordringene industrien står ovenfor, og han var spesielt bekymret for rekrutteringen til verftsindustrien.

Må bli flere faste

– Det er klart at det er vanskelig å opprettholde fagutdanningen når nesten alle norske fagarbeidere sitter i ledende stillinger. Vi er den største lærlingbedriften på Nordvestlandet, men det er ikke så mange av de 70-80 lærlingene som blir igjen når læretida er over, mente han.

– Det gjør noe med lærlingene at de stort sett bare skal forholde seg til utlendinger, sa Arne Otto Rogne som mente at verftene må ansette flere faste arbeidere.

Pøser på med utlendinger

– Hvor lenge varer en topp? Nå har den vart i tre år. Eierne kan ikke bare pøse på med innleid arbeidskraft år etter år. Kvaliteten kommer på etterskudd, og vi må derfor stille krav til innleiefirmaene om fagkunnskap, helse, miljø og sikkerhet (HMS) og språkkunnskaper, sa Rogne.

Annonse

Flere saker

Annonse