JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Loe og Lie på samme liste

– Jeg venner meg aldri til å utgi bøker, sa forfatter Roy Jacobsen på Cappelen Damms pressekonferanse i formiddag hvor forlaget høstliste ble presentert.

jan.erik@lomedia.no

Jacobsen, som nettopp har sluppet romanen ”Vidunderbarn”, en frittstående fortelling etter hans megasuksess "Seierherrene”, våknet i dag til en panegyrisk anmeldelse i Aftenposten. Superlativene vil nesten ingen ende ta.

Forlagssjef Anders Heger spurte forfatteren om ikke dette gjorde inntrykk. Og det innrømmet han jo.

Om han ikke akkurat ble stammende, som en Dag Solstad, ble han ble nesten ordløs over all rosen.

Men han fikk mumlet fram noe om at boka ikke akkurat var planlagt i lang tid, men at barndomserindringer alltid er sterkt stoff for en forfatter og at de nærmest ba om å få litt mer plass.

Boka er imidlertid ikke blitt den mursteinslignede mastodonten som ”Seierherrene” er.

Lattervekkende Loe

Andre skjønnlitterære forfattere på årets høstliste fra Cappelen Damm som fikk mye skryt foran et stort antall oppmøtte i forlagets relativt nye hjem i gamle avislokaler i Akersgata, var Erlend Loe, Ingvar Ambjørnsen og Gert Nygårdshaug - tre solide melkekuer i forlagets økonomikasse.

– Erlend Loes samlivsroman "Stille dager i Mixing Part" er en morsom og typisk Loe-bok for voksne, mens Nygårdshaug i ”Klokkemakeren” skriver om stusselig ekteskapelig samvær, sa Anne Fløtaker, redaktør for norsk skjønnlitteratur.

Den syvende far i huset

For sosialdemokratiske fagorganiserte er kanskje biografien om Haakon Lie skrevet av Hans Olav Lahlum den mest interessante.

– Historien om denne syvende far i huset, om mytene og mennesket, er et bidrag til en aktiv samfunnsdebatt. Men jeg vil også nevne kinaekspert Torbjørn Færøviks Midtens rike som inneholder 4000 år av Kinas historie på 650 sider. Her har dere mye å se fram til, sa redaktør Ida Berntsen.

Det har for øvrig også de som er interesserte i Sigurd Evensmo, den radikale forfatteren som var med i Orienteringskretsen for lenge, lenge siden.

Stian Bromark og Halvor Finess Tretvoll, to tidligere kulturredaktører i Ny Tid (en gang Evensmos avis) har skrevet boka.

Dessuten får Jens Bjørneboe-fans, og dem er det fortsatt mange av, første bind i Tore Rems to-bindsverk om rabulisten fra Kristiansand. ”Sin egen herre” heter boka.

Tittelen er i hvert fall treffende. Boka kommer i begynnelsen av november.

Om å forandre verden

Cappelen Damm gjorde også litt ekstra ut av Stig Sæterbakkens roman ”Ikke forlat meg”.

Boka handler om den sjalusien som er så lidenskapelig og intens at den blir ødeleggende. Sæterbakken regnes ifølge Anders Heger som en slags forfatterens forfatter, en kresen skribent som venter på det store gjennombruddet blant det vanlige lesende publikum. Nå er tida inne om vi skal tro Heger.

– Å lese bøker gjør det ikke nødvendigvis lettere å være til stede i verden, men vi blir kanskje litt klokere av det, sa Anders Heger.

Annonse

Flere saker

Annonse