JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppmuntret av Lofoten-motstand

Miljøvernminister Erik Solheim gleder seg over at motstanden mot oljeutbygging utenfor Lofoten og Vesterålen fortsatt er stor i Nord-Norge.

Men SV sliter med å hente ut velgergevinst på saken.

Selv om antall tilhengere går marginalt fram, er det fortatt et klart nordnorsk flertall som sier nei til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Det viser en meningsmåling Respons analyse har gjennomført.

46 prosent i Nordland, 53 prosent i Troms og 47 prosent i hele landsdelen sier nei til oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Antall tilhengere utgjør 39 prosent i Nordland, 34 prosent i Troms og 38 prosent i hele landsdelen, viser målingen som er offentliggjort i Nordlys og Avisa Nordland.

– Stor oppmuntring

– Dette er en fantastisk gledelig måling. Forrige gang man tok opp målingen, hadde dette ikke vært noe tema. Nå har dette spørsmålet vært diskutert gjennom hele sommeren. At det er et klart flertall som sier nei til oljeboring er en stor oppmuntring for miljøpartiet SV, men også for alle andre motstandere av utbygging, sier Solheim til NTB.

I forhold til en tilsvarende måling i september 2008, er det flere som sier seg usikre nå enn tidligere.

Dilemma

Solheim mener det er et dilemma at meningsmålingene tyder på at det bare er utbyggingstilhengere som ligger an til å bli valgt inn på Stortinget fra Nord-Norge.

– En slik representasjon ville være en demokratisk skandale. Derfor er det utrolig viktig at folk i de tre nordnorske fylkene går og stemmer SV, slik at det flertallet som er mot utbygging også gjenspeiler seg i representasjonen på Stortinget, sier han.

SV sliter

Rett før helgen kom den for SV mest nedslående regionale målingen, der Arbeiderpartiet og Frp i praksis deler landsdelen mellom seg. Bare en av tre nordnorske SV-representanter var sikret gjenvalg i målingen som ble presentert i a-presseavisene i Nord-Norge.

På NTBs valgbarometer ser situasjonen litt lysere ut for SV. Snittet av de siste målingene antyder at SV kan få utjevningsmandat både i Troms og Finnmark. Men med seks Frp-mandater, to fra Høyre og ett enslig Sp-mandat bekrefter målingene Solheims frykt. Skulle Arbeiderpartiet (ti mandater) lande på et ja til boring vil det være 18 tilhengere og 4 motstandere fra Nord-Norge i det nye Stortinget.

Ingen gevinst

I et intervju med Nordlys levner ikke valgforsker ved Universitetet i Tromsø, Marcus Buck, SV eller Sp store forhåpninger om å kassere inn velgergevinst på Lofoten-motstanden.

– Juniorpartnere i regjeringen får unngjelde uansett, og den store partneren tjener på politikken som føres. Når Arbeiderpartiet er utydelig på hva partiet vil gjøre, oppfatter ikke folk at småpartiene har fått gjennomslag for denne saken, sier Buck. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse