JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha mer leksehjelp

Kunnskapsministeren ønsker seg ordningen med leksehjelp utvidet til alle kommuner.

Bård Vegar Solhjell (SV) markerte første skoledag med et besøk på Gjellerås skole i Skedsmo. Skolen driver forsøk med leksehjelp.

– Det er et pedagogisk tilbud om leksehjelp som også involverer foreldrene. Det har fungert kjempegodt ved Gjellerås skole. Det er enormt viktig, særlig for elever som har problemer med å henge med i enkelte fag, og det er en god støtte for foreldrene, sier kunnskapsministeren etter skolebesøket.

– Høytidsdag

– Skolestarten er en høytidsdag for en kunnskapsminister. Det er en dag fylt av spenning og forventning hos elevene, og mange kommer til å huske sin første skoledag lenge, sier Solhjell som blant andre traff forventningsfulle førsteklassinger under skolebesøket.

På Gjellerås skole traff han også lærere og presse, og han trakk fram det som er nytt ved skolestart i år.

– Noe av det viktigste er at vi gjeninnfører klassen, alle elever skal høre til i en klasse, et sosialt fellesskap. Vi sier også at hver klasse skal ha en kontaktlærer eller klasseforstander, sier Solhjell.

Gratis bøker

Han viser til at det er mange endringer som settes i verk fra dette skoleåret. Noe av det han er mest fornøyd med, er at alle klasser i videregående skole nå skal få gratis skolebøker.

– I den første valgkampen der jeg deltok, i 1989, var dette en av de viktigste sakene. Jeg er veldig fornøyd med at dette nå er på plass. Skolen skal være gratis, sier kunnskapsministeren.

Blant andre nyheter ved årets skolestart er at det settes i gang forsøk med arbeidslivsfag i ungdomsskolen. Dette skal gi et tilbud om en mer praktisk rettet utdannelse for elever som ønsker mindre teori og mer praksis.

Elevene i 7. til 9. klasse skal få to nye timer med fysisk aktivitet i uken.

– Det skal ikke være vanlig kroppsøving, men et lavterskeltilbud der alle kan delta. Det skal bidra til at vi får en skole der alle er fysisk aktive, sier kunnskapsministeren som forteller at innholdet i timene for eksempel kan være turer i skog og mark eller aktiviteter rundt skolen.

En nyhet for lærerne i år er at det fra i høst opprettes en egen rektorutdanning.

Lov om lærerdekning

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell er fornøyd med mye av det som er gjennomført i siste fireårsperiode. Hvis regjeringen får fortsette etter valget, ser han for seg tre viktige områder som han vil prioritere:

– Vi vil ha en lovbestemt lærerdekning. Det skal være en lærer per 15 elever på første til fjerde trinn, og minst en lærer per 20 elever mellom femte og tiende klasse. Dette vil gi oss en sikkerhet for en viss lærerdekning over hele landet.

– Dessuten vil jeg ha mer praksis inn på ungdomstrinnet og i yrkesskolen slik at teoritrøtte elever kan få en utdannelse som passer dem. I SFO vil jeg ha lavere pris og høyere kvalitet. Og vi går inn for leksehjelp over hele landet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse