JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Heimevernet står i fare

Hittil i år har ingen HV-soldat trent med gevær, men flere har jobbet som parkeringsvakter på Landsskytterstevnet.

– Nok er nok, varsler Harald Rist Aamoth, talsmann for Forsvarets heimevernsstab.

– Hvis situasjonen blir den samme i 2010, begynner korthuset å ramle sammen. Det er HV-soldater som ikke har vært i vanlig militær trening siden 2004. I 2006 trente vi 80 prosent av mannskapene. I 2007 litt over 60 prosent, i 2008 rundt 50 prosent. Vi står i fare for å råtne på rot, sier Aamoth til Aftenposten.

I 2005 var det 83.000 personer i HV. I dag er tallet på rundt 45.000 personer. På papiret er det landets overlegent største militære enhet. HV skal beskytte viktige samfunnsinstitusjoner og infrastruktur i en krisesituasjon.

Aamoth varsler at lite trening gir konsekvenser på lang sikt.

– Vi er sårbare. Det blir ikke som å legge et fartøy til kai i en måned. Hos oss blir det en systemkollaps. Men i 2012 er vi lovet at alle skal få øve, og innen det, en opptrapping, sier Aamoth. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse