JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre trusler mot politikere

Skremmebesøk og hemmelighold er blant tiltakene som har ført til at politikerne mottar færre trusler enn tidligere.

Trusler mot norske toppolitikere har økt i takt med antall blogger og nye sosiale medier. I mai gikk PST-sjef Jørn Holme ut og advarte bloggere og andre nettbrukere om at alle som truet en politiker kunne vente seg et besøk av agenter fra PST. Hjemmebesøkene har ifølge PST hjulpet betraktelig, skriver Dagsavisen.

– Vi har opplevd en markant nedgang i antall trusler mot politikere på nettet de siste tre månedene. Det kan virke som om enkelte nettbrukere har tenkt seg om. Grunnen kan være at vi på forsommeren var ute og oppsøkte dem som sto bak alvorlige trusler, sier Martin Bernsen, informasjonsrådgiver i PST.

Han er glad for at enkelte nettbrukere ser ut til å ha tenkt seg om i forkant av valget. Bernsen presiserer imidlertid at de aller fleste oppfører seg veldig bra når de skriver på nettet, og at de fleste truslene framsettes av psykisk ustabile eller rusede personer.

Farligere i valgkampen

Likevel er det ingen tvil om at utbredelsen av internett har gjort at politikerne trues oftere enn før.

– Det som er nytt er at vi har en rekke sosiale medier som ikke var like gjeldende ved forrige valg. Terskelen har sunket veldig. Det er bare å logge seg på, sier Bernsen.

Han sier også at valgkampen er en særlig travel tid for de som har ansvaret for politikernes sikkerhet.

– Valgkamp er spesielt fordi politikerne er mer aktive og synlige enn ellers. Politikernes sikkerhet er et samarbeid hvor PST gir trusselvurderinger og råd, mens de lokale politidistriktene følger opp med tiltak og stiller med synlig politi der det trengs, forklarer Bernsen.

Hjemmebesøk

Dette er noen av tiltakene PST har iverksatt i forkant av valgkampen:

- Møter og gjennomgang sammen med alle partiene.

- Hjemmebesøk til folk som har truet politikere på nettet.

- Politikernes reiseruter hemmeligholdes.

- Enkelte politikere må melde alle avvik fra tidsplanen sin til PST.

Ekstremt hemmelighold

Verken PST eller noen av partiene vil kommentere politikernes sikkerhetsopplegg overhodet. Grunnen er enkel:

– Vi kommenterer ikke sikkerhetsopplegget fordi det å fokusere på trusler og sikkerhet fører til flere trusler, sier Martin Bernsen i PST.

Frp-leder Siv Jensen har blitt observert med sikkerhetsvakter rundt seg både på Frps valgcamp i Bø tidligere i sommer, og da Venstre-politiker Abid Raja arrangerte dialogmøter med minoritetsungdom på Litteraturhuset i vinter. Hun måtte også trekke seg fra et fakkeltog til støtte for Israel fordi PST vurderte det som utrygt.

Frps generalsekretær Geir A. Mo vil ikke si om sikkerheten rundt deres politikere er mer omfattende enn ved tidligere valg.

– Det har blitt en tøffere verden, men vi har god kontakt med politiet og PST og alt har fungert veldig godt. På enkelte arrangementer har vi egne opplegg, hvor det lokale politiet har ansvaret og er til stede. Ellers går jeg ikke i detalj når det gjelder sikkerheten, sier Mo.

Mina Gerhardsen (Ap) ved Statsministerens kontor sier at det bare er statsministeren i Norge som har politibeskyttelse. I tillegg har Bjarne Håkon Hanssen og Erna Solberg spesielle sikkerhetstiltak, fordi de tidligere har blitt drapstruet.

Drap i Sverige

Solbergs stabssjef Julie Voldberg sier at sikkerhetsopplegget var mer omfattende for Høyres del i 2005, fordi partiet da satt i regjering.

– Men det er mer omfattende nå enn i 2007, mest trolig fordi det er mer fokus på de sentrale politikerne ved et stortingsvalg enn et kommunevalg, sier Voldberg.

Selv om man har et spesielt fokus i forhold til valget, framhever PST at Norge stort sett er fredelig.

– Vi vet at for eksempel Sverige har hatt en historie med politiske drap som vi har vært forskånet for, sier Bernsen i PST.

Han sikter da til drapene på tidligere statsminister Olof Palme og utenriksminister Anna Lindh. Sistnevnte var en nær venn av Jens Stoltenberg. Hun ble drept på et kjøpesenter i Stockholm i 2003. Statsminister Stoltenberg sa til Dagbladet tidligere i år at han ikke tviler på egen sikkerhet her hjemme, men at drapet på Lindh «likevel et uttrykk for utryggheten ved det å være kjent». (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse