JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avgjørende tariffoppgjør

– Mange medlemmer som jobber offshore mener dette er siste sjanse for Fellesforbundet. Dersom ikke årets tariffoppgjør fjerner urettferdige lønns- og arbeidsvilkår, går de ut, sier leder i Petroleumsforumet, Einar Gjerde.

Petroleumsforumet samler 40 klubber og 16 avdelinger i Fellesforbundet som har medlemmer offshore. Disse medlemmene jobber stort sett på vedlikeholdskontrakter.

Forumets styre møtte nylig hos Fellesforbundets ledelse for å forklare stemninga i bransjen foran tariffoppgjøret. Og stemninga er spent.

Vekk med urettferdighet

– Kravene våre handler om rettferdighet. Fellesforbundets medlemmer offshore har for eksempel drøyt 20 kroner timen i natt-tillegg, mens andre grupper ligger på 40 – 48 kroner timen, sier Einar Gjerde etter møtet.

– Mange av våre medlemmer jobber på FOB, altså Fellesoverenskomsten for byggfag. Men offshore jobbes ikke akkord. Dermed ligger de ikke bare langt under de operatøransatte, men sakker også akterut i forhold til andre bygningsarbeidere. Vi mener medlemmene må få en garantert lønn på minst 85 prosent av gjennomsnittslønna i FOB.

Medlemmene krever også at 14-28-rotasjonen må innføres i deres overenskomster, med kompensasjon for tapte timer, slik at ikke forkjellen til de operatøransatte øker enda mer.

Fare for medlemsflukt

Dette er langt fra nye krav. Og det er stor uro blant medlemmene over at forskjellsbehandlingen offshore bare kan fortsette år etter år, sier Gjerde.

– Enkelte av klubbene mister mange medlemmer til SAFE, altså ut av LO, selv om de rett nok rekrutterer omtrent like mange, enten fra SAFE, uorganiserte eller andre. Men nå registrerer vi at også folk som har vært medlemmer lenge, sier at de ikke er med videre om ikke våre krav får gjennomslag i år.

Kravene må med

Medlemmene offshore ville ha forbundsvise oppgjør for å sikre at kravene ble prioritert i tariffoppgjøret. Slik gikk det ikke. Forbundsstyret gikk for samordna oppgjør, på grunn av AFP-kravet. Men Forbundsstyret vedtok også at noen prioriterte krav, blant andre offshorekravene, må være med blant LOs krav ved tariffoppgjøret.

– På møtet med Fellesforbundets ledelse fikk vi inntrykk av at de forstår alvoret. Vi har tillit til at LO nå, i samarbeid med forbundet, slår et slag for rettferdigheten offshore, sier Gjerde.

Annonse
Annonse