JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Høyrevinden vil fortsette

Forskerne Tor Bjørklund og Johannes Berg mener høyrevinden vil øke i styrke under høstens stortingsvalg. Lyspunktet for venstresiden er at minoritetsvelgerne fortsatt ser ut til å være trofaste mot dagens regjeringspartier.

linesch@lo-media.no

Bjørklund sier at både under tidligere stortingsvalg og lokalvalg har Frp og Høyre ligget stabilt rundt en oppslutning på 36 prosent.

Høyredreiningen fortsetter - Og den oppslutningen vil helt sikkert stige et par hakk, tror jeg, sier Bjørklund. Han viser til en meningsmåling i dag som ga de to partiene 38, 6 prosent, noe Bjørklund tar som et signal om at høyredreiningen i velgermassen vil holde fram.

Bjørklund og Berg er begge medforfattere av boka ”Det nære demorkatiet – lokalvalg og lokal deltakelse” som ble presentert på Institutt for samfunnsforskning i dag. Forskere fra ulike institusjoner har blant annet analysert kommune- og fylkestingsvalget i 2007 og resultatene av lokaldemokratiundersøkelsen som da ble gjennomført. Naturlig nok sto også det kommende storingsvalget på agendaen under møte i dag, og innlederne var enige om at lokalvalget i 2007 kan gi varsel om det som kommer på stortingsvalget.

Velferdsvalg Bjørk mener det er mulig å sammenligne lokal- og stortingsvalg, han viser til at det i stadig større grad er de samme aktørene og temaene er rimelig like.

- Både lokal- og stortingsvalgene har vært velferdsvalg. Det er velgerne som velferdsklienter det appelleres til. Utenriks- og sikkerhetspolitikk er nesten fraværende.

Når de ser på styrkeforholdet mellom partiene i lokal- og stortingsvalg de seneste valgene er det tilnærmet likt. Han ble selv overrasket over hvor stabile den samlede styrken Høyre og Frp har vist de siste valgene.

Velgerlekkasje til høyre - I lokalvalgundersøkelsen i 2007, men også i 2003 blir vi slått av velgerlekkasjene til høyrekanten, sier Bjørklund. De så noen klare velgerbevegelser der SV og Ap tapte, Venstre vant og Frp fikk sine velgere fra Ap- og SV.

- Og det er en påfallende likhet i velgerbevegelsen mellom kommunevalg og stortingsvalg, den er tilnærmet nesten lik, understreket Bjørklund.

Ikke-vestlige innvandrere til venstre

For første gang har forskerne sett mer nøye på de ikke-vestlige innvandrernes stemmegivning. – Og denne gruppen er et lyspunkt for venstresiden, sa Berg.

- Bildet er entydig: Partiene på venstresiden får høyere oppslusning, mens høyresiden lavere, forteller Berg. Undersøkelsen viser at tre av fire stemmer på ett av de tre regjeringspartiene, og over halvparten stemmer Ap. I Oslo er andelen enda større. Ifølge Berg handler ikke vestlige innvandreres partivalg lite om ideologi, men heller om å identifisere seg med personer i partiene og at partiene fremstår som minoritetenes stemme.

Minoritetskandidater trekker folk - Det er god grunn til å tro at partiene med minoritetskandidater kan få drahjelp ved det kommende stortingsvalget, sier Berg. Han mener at ikke vestlige innvandrer i større grad blir en avgjørende velgergruppe enn tidligere.

- Det er en velgergruppe i vekst og den blir større ved hvert valg.

Annonse
Annonse