JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strid om oppdrettspolitikk

Regjeringens nye tiltak for oppdrettsnæringen vekker strid umiddelbart etter at fiskeri- og kystminister Helga Pedersen tirsdag offentliggjorde tiltakene.

På et pressemøte på havbruksmessen Aqua Nor i Trondheim sa hun at regjeringen vil tillate at lakseoppdrettere får øke kapasiteten med inntil 5 prosent i 2010, unntatt i Hardangerfjorden og noen andre områder med stor miljøbelastning. Men det blir ikke gitt nye konsesjoner for lakseoppdrett i 2010.

Samtidig opplyste hun at Fiskeri- og kystdepartementet nå sender på høring flere forslag som tar sikte på å redusere miljøbelastningen. Ett forslag innebærer at det ikke skal gis tillatelser til torskeoppdrett i gyteområder for vill torsk. Et annet forslag tar sikte på å bedre miljøforholdene spesielt i Hardangerfjorden. I tillegg har Fiskeridepartementet fastsatt en ny forskrift om bekjempelse av lus i oppdrettsanlegg.

– Puslete

Fremskrittspartiets talsmann, stortingsrepresentant Tord Lien, var rask med sin kommentar. Han sier til NTB at forslaget om 5 prosent vekst er «puslete», og han mener at det i deler av landet er rom for 20 prosent vekst i lakseproduksjonen.

Maren Esmark, leder av naturvernavdelingen i WWF Norge, sier til NTB at WWF vil kreve brakklegging av oppdrettsvirksomheten i Hardangerfjorden, det området der også statsråden sier at miljøbelastningen er «uakseptabel».

Maren Esmark er fornøyd med flere av de varslede tiltakene, men påpeker at Fiskeridirektoratets primære anbefaling var å vente med ytterlige kapasitetsøkning i 2010.

– Klok og fremtidsrettet

Styreleder Ole-Eirik Lerøy i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) sier i en pressemelding at regjeringens beslutning om å legge til rette for en moderat vekst i havbrukssektoren også i 2010 er «klok og fremtidsrettet».

Han konstaterer at FHL har fått gjennomslag for sitt syn på videre vekst for norsk laks- og ørretoppdrett.

– Prinsipielt mener vi at veksten burde komme hele kysten til gode. Men i sum er dette en klok beslutning regjeringen har fattet, til beste for norsk sjømatproduksjon, næringsaktørene og mange kystsamfunn, sier Lerøy. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse